The CCC took my baby away

Voorstelling: SKaGeN – CCC – De vette jaren zijn voorbij
Discipline: theater
Locatie: Soetezaal, STUK, Naamsestraat 96 Leuven
Wanneer: 13/3/2013, 20.30u

ccc bbl

Toen de bank ING een dikke maand geleden aankondigde tegen eind 2015 een duizendtal banen te schrappen, ging in mijn arme hoofd het alarm af. Mijn vader werkt namelijk bij ING. Gelukkig bleek al snel dat zijn baan niet één van die duizend was.

Al meer dan zestig procent van zijn leven zet mijn daddy zich in voor ING. In de begintijd heette die bank nog gewoon BBL. Voluit Bank Brussel Lambert maar de Beste Bank van het Land als je het aan mij vroeg. Ik was een kleine chauvinist.

De nacht van vier op vijf november 1985 ontplofte voor de hoofdzetel van de BBL in Brussel een aftandse Renault met als lading tien kilo TNT en twaalf gasflessen. Er was plenty materiële schade maar er vielen geen doden. Naar mijn vader ooit vertelde, waren het dagen van angst op de werkvloer, dagen van paniek op de werkvloer.

De aanslag was het werk van de Cellules Communistes Combattantes, een communistische terroristische groepering onder leiding van Pierre Carette. Meer bomaanslagen volgden, in totaal vielen er twee doden en achtentwintig gewonden. Een maand naar de BBL-aanslag werd de kern van de CCC gearresteerd. Begin twintigste eeuw zaten hun straffen erop. Het Antwerpse theatercollectief SKaGeN onderzoekt in zijn toneelstuk CCC – De vette jaren zijn voorbij hoe het nu zit en hoe het toen zat.

Het stuk begint met veel vaart: een koele-voice over somt snel de feiten op: de aanslagen, de namen, de gevangenisstraffen. Vooral noodzakelijk voor wie geboren is na de jaren tachtig. Daarna worden er meer vragen gesteld dan beantwoord. Is het de moeite geweest? Hadden de dodelijke slachtoffers vermeden kunnen worden? Wat doet anderhalf decennium achter de tralies met een heftig politiek engagement? En vooral: hoe moet het daarna verder?

In 2002 vinden we Pierre Carette terug in vrijheid. De Koude Oorlog is lang geleden. Niet alleen heeft het kapitalisme gewonnen, ook lijkt iedereen te zijn vergeten dat er ooit een alternatief is geweest. Carettes dochter is een hardcore zakenvrouw. Zijn medestrijders van destijds aanbidden tabak en alcohol in plaats van Marx en Engels. Hij moet met Jan Leyers gaan praten op televisie. Kortom: het leven is kut, de ziel is vertwijfeld.

Die vertwijfeling is het grondplan van CCC. De heren en dames acteren nadrukkelijk in verschillende speelstijlen, aan verschillende snelheden, soms zelfs naast elkaar door. Het stuk is meer een aaneenschakeling van scènes dan een coherent verhaal. Het resultaat is een sterke voorstelling met een handvol manco’s. Een belangrijke scène toont bijvoorbeeld hoe Pierre Carette de dag dat hij wordt vrijgelaten naar de Quick van Namen gaat. Dezelfde plek waar hij in 1985 gearresteerd werd maar die link wordt niet duidelijk gemaakt. Misschien wordt er te veel voorkennis verwacht van het publiek?

Hoe het ook zij: laat ons hopen dat SKaGeN de volgende keer de Bende van Nijvel tackelt.

CCC van SKaGeN is nog tot eind maart te zien in alle uithoeken van België en Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s