WOE, of over hoe ellende verteld moet worden.

WOE
Voorstelling: Edit Kaldor – WOE

Discipline: theater

Locatie: Soetezaal, STUK, Naamsestraat 96 Leuven

Wanneer: 19/3/2013, 20.30u

Hoe verwoord je de ervaring van kindermishandeling? Dat is de ultieme vraag die gesteld wordt in WOE. Vertel je rechtstreeks over de fysieke of mentale pijn, over de fysische processen in het brein, de gevolgen? Edit Kaldor biedt ons een antwoord.

Hoewel het onderwerp van de voorstelling niet evident was, bezorgt Edit Kaldor de toeschouwer geen zwaarmoedig gevoel. Ze zet drie zeer jonge acteurs op scène, of eerder in de zaal, want de vierde wand wordt voortdurend doorbroken. Toeschouwers worden de hele voorstelling lang gevraagd na te denken, herinneringen aan de eigen jeugd op te halen en zelfs mee te werken aan het alom bekende ‘ratten en raven’, ook weer om het publiek tot jeugdsentiment te dwingen. Hoe dicht kunnen we immers komen bij de ervaring van hen, de slachtoffers van kindermishandeling. En waar dan beter te beginnen dan bij de eigen jeugd?

Zo wordt het thema zeer voorzichtig aangebracht. Geleidelijk aan transformeren de herinneringen aan Pokémon, het zicht uit het keukenraam en ‘bubble wrap’ tot herinneringen aan de kleur van het donker, de wél gevulde koelkast bij de buurjongen en het wachten tot het onweer voorbij is. Hierdoor loopt de lijn van ‘het verhaal’. Een jongen, bekend bij de drie acteurs, wordt gekenschetst door hun herinneringen. Maar daar blijft het bij. Zijn verhaal wordt eigenlijk niet verteld. En juist dit verzwijgen geeft de voorstelling haar tragische tintje.

WOE wordt in het Engels gespeeld, door Nederlandstalige acteurs, en het Engelstalige jasje zit hen toch wat ongemakkelijk. Duidelijk wordt er wel gesproken, ja. Maar de Engelse uitspraak zit er soms flagrant naast en stoort.

De hele voorstelling lang wordt er ook geprojecteerd. Illustraties bij wat verteld wordt, maar voornamelijk medische beelden van het brein en hoe dit zich ontwikkelt. Het is het enige decorstuk en versterkt zo het gevoel van isolement en het onvermogen te communiceren.

In feite is de gehele voorstelling een verwoede poging om de ervaring van kindermishandeling te verwoorden, het is pijnlijk te zien dat dat gewoon niet kan.

Woe van Edit Kaldor is vanavond (20/03) om 20.30u nog eenmaal te zien in het STUK.
Basis: €14 | cultuurkaarthouder: €10

http://www.editkaldor.com/

http://www.stuk.be/nl/performance/detail/60298

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s