I am he as you are he as you are me and we are all together

Voorstelling: Mugmetdegoudentand – Funzone
Discipline: theater
Locatie: Soetezaal, STUK, Naamsestraat 96 Leuven
Wanneer: 21/3/2013, 20.30u

alles is constructie

Gisterdag werd de Soetezaal van STUK bezet door het Amsterdamse toneelgezelschap Mugmetdegoudentand. Het was hun plan er een Funzone van te maken. Daar zijn ze grotendeels in geslaagd.

Het begon allemaal op zijn Pussy Riots: een weerbarstig lied gezongen door een vrouw met een bivakmuts op. Het eindigde allemaal op zijn K3’s: een vrolijk liedje waarin fundamentele eenzaamheid en verwarring sluimerde.

Tussendoor werd er gerend, geraasd, gedanst, geplaybackt, van outfit, van geslacht en van stemgeluid gewisseld. Het ging altijd over identiteit maar het ging niet altijd even duidelijk over identiteit. Het uitgangspunt was dan ook de ongrijpbaarheid ervan, een gladde ringslang die in elke definitie wel een achterpoortje vindt om langs weg te glippen.

Dat resulteerde vanzelfsprekend niet in een coherent verhaal van A tot Z. Wel in een losse verzameling sketches, dialogen, mimespelen en liedjes. Er werd luchtig gejongleerd met beladen begrippen als individualisme, zelfacceptatie en neoliberalisme. Het circusspel als omweg om de waarachtigheid te bereiken, zoals vroeger enkel de nar vrijuit kon spreken tegen de strenge soeverein.

Niet elke schakel in de Funzone-keten was even sterk maar dat stoorde niet, het spiegelpaleis ontspoorde nergens. Dat was vooral te danken aan Baby Dee. U kent deze Amerikaanse dame misschien omdat ze al eens een mopje meespeelde op de eerste platen van Antony and the Johnsons. In Funzone was ze alomtegenwoordig: onderwerp, blikvanger, soundtrack, richtingaanwijzer et j’en passe.

Veel toneelstukken willen het publiek naar huis sturen met iets om over na te denken. Mugmetdegoudentand lachte dat voornemen vierkant uit en slaagde er vervolgens probleemloos in dat doel te bereiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s