Jazz leeft, leve jazz!

75835_144470475711216_863952237_nVoorstelling: Triple Bill:
Robin Verheyen New York Quartet – Courtney Pine – DJ Tom Barman
Discipline: muziek
Locatie: 30CC Schouwburg
Wanneer: 21/03/2013

New York, de Caraïben en België voor de prijs van 1. Deze triple bill wordt afgetrapt met een “Jazz voor dummies”-gesprek door Marc Van den Hoof en Tom Barman. Barman, gekleed in casual jeans en lederen boots, was zoals altijd geaccompagneerd door een goeie Stella. Compleet met zijn oorbel en stoppelbaardje vertegenwoordigt hij misschien wel de jeugd op deze 4daagse jazz-overrompeling. Het is nu eenmaal zo dat wanneer Tom verteld dat “de jazzbacterie hem te pakken kreeg op 19jarige leeftijd” dit allemaal nog niet zo veraf lijkt. Toch is het inleidend gesprek in de prachtige foyer overwegend bijgewoond door grijze haren. Misschien komt dit omdat het festival voor het eerst op eigen benen staat en de publiciteit nog niet bij de jeugd doorgedrongen is?

robin verheyenAls eerste van de drie concerten komt het Robin Verheyen New York Quartet op het podium. Vier mannen van verschillende continenten en leeftijden maar met één gemeenschappelijke noemer: ze ademen jazz. Bij momenten lijkt het dat hun instrumenten net hén beheersen en zij simpelweg niet anders kunnen dan een magistrale solo te spelen. Tussentijdse applaus is dan ook meer een reflex dan een beleefdheidsvorm. Helaas is ondertussen in de zaal wel zo’n tropische temperatuur bereikt dat zelfs het riet van de saxofoon uitdroogt.

Courtney_PineNa een uurtje komt Robin naar de micro en sluit het concert af met een aankondiging van zijn idool Courtney Pine. Het podium loopt plots vol met rasta’s, baseball caps en flashy Nikeskes. Het concert is nog maar een tiental seconden ver en heel de schouwburg beseft al dat we ons niet meer in de New Yorkse jazzscène bevinden maar in de Caraïben. Op de steeldrums na is de bezetting normaal maar de feeling van deze mannen, die letterlijk achter hun instrumenten staan te dansen met een glimlach tot achter hun oren, zorgt ervoor dat niemand blijft stilzitten. Dat Pine een jazz legende is, was al lang geweten maar stuk voor stuk komen zijn muzikanten tot hun recht in (soms misschien iets té) uitgebreide solo’s, afgewerkt door een goedkeurend vuistje van mister Pine himself. Wanneer het concert zijn laatste 5 minuten ingaat, beveelt hij het publiek recht te staan en mee te dansen. “Het blijft hier toch een festival!”, luidt het. De sfeer zit er dus nét helemaal in wanneer het moet ophouden. Gelukkig is er dan nog de cd-stand waar the man himself gewillig met iedereen een praatje slaat.

Tom-BarmanAfgesloten wordt door DJ Tom Barman die zijn old skool platencollectie induikt voor een loungy sfeer.

Jazz leeft, en wel in Leuven. Nog een heel weekend, speciaal voor u!

Meer weten? http://www.leuvenjazz.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s