“Maybe being a child is the goal of humanity”

Want kinderen zijn nog onbeschreven en nieuwsgierig, alles is voor hen een nieuwe ervaring. Voor volwassenen zijn gebeurtenissen slechts herhalingen. Alles is al eens gebeurd.

BoekvoorstellingKnausgardHet is maar een van de vele wijze uitspraken die Karl Ove Knausgard doet tijdens zijn boekvoorstelling in de bibliotheek van Leuven. Knausgard is al een tijdje populair in Noorwegen, maar met zijn Mijn Strijd-reeks dringt hij ook door in de rest van Europa, zo ook in België. Van 19 tot 24 maart trekt hij doorheen Vlaanderen en Nederland om Zoon, het derde deel in een reeks van zes, te promoten. In een open gesprek met journaliste Katrien Steyaert vertelt Knausgard over de boeken waarvoor zijn eigen leven de brandstof van zijn inspiratie was.

Knausgard moet niet veel moeite doen het publiek voor zich te winnen. Hij komt zelfzeker en sympathiek over, lijkt zich volledig thuis te voelen in het bedompte auditorium en neemt de tijd om de vragen die hij voorgeschoteld krijgt uitgebreid te beantwoorden. Het gesprek is open en eerlijk, net als zijn boeken.

Wat het publiek natuurlijk zeker wil weten, is wat de waarheid is achter zijn werk. De Mijn Strijd-reeks wordt dan wel autobiografisch genoemd, maar in welke mate sluit het aan bij Knausgards werkelijkheid? Niemand, zelfs Knausgard niet, kan daar een sluitend antwoord op geven. Knausgard heeft geschreven wat zijn herinneringen hem ingaven, maar hij is er zich van bewust dat herinneringen hun eigenaar, hoe sterk ze ook aanwezig mogen zijn in zijn geheugen, kunnen bedriegen. Misschien staan er zaken in zijn boeken die niet volledig met de werkelijkheid kloppen, maar dat doet niets af aan de eerlijkheid van Knausgard, ook al is die eerlijkheid soms pijnlijk voor de mensen in zijn omgeving, de hoofdpersonages in zijn boek. Hij heeft een soort je m’en fous-attitude die ook nodig is bij het openbaar maken van je eigen leven en dat van anderen; je moet er tegen kunnen dat de hele wereld plots weet dat je bang was van je eigen reflectie in de ruiten als het buiten donker was, dat je een irritante wijsneus was, dat je vader een eikel was.

Na de openlijke babbel neemt Knausgard zijn Zoon ter hand en trakteert hij het publiek op een zelf voorgelezen fragment. In het Noors, met Nederlandse ondertiteling. Er stijgt gegniffel op uit het publiek. Het is onduidelijk of dat door de pracht van het fragment of door de grappige Noorse woorden komt, maar zijn act wordt in ieder geval gesmaakt.

Met een gesigneerd exemplaar van het boek Zoon loopt ondergetekende het Leuvense stadscentrum in, klaar om met een kritische blik in de herinneringen van Knausgard te kijken.

Zin in meer literaire activiteiten? http://www.30cc.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s