Mannen of vrouwen: wie ‘dimt’?

Wat? Dimmen! van Campustoneel, onder regie van Jan de Vuyst

Discipline? Theater

Waar? De Koelisse

Wanneer gezien? Maandag 25 maart 2013

dimmen!

In De Koelisse moest ik zijn, ver weg van mijn oude vertrouwde kot in centrum Leuven, en met de kaart van Google Maps in mijn hoofd, waagde ik de rit naar campus Arenberg.
Maar het was het allemaal meer dan de moeite waard, want hoewel ik de kou meermaals verfoeid heb, was Alma 3 (waar De Koelisse gevestigd is) verbazingwekkend simpel te vinden en Dimmen! spetterend theater.

Spetterend ja, bruisend ook, levendig. Twee zusters, Bianca en Katharina, zijn op huwbare leeftijd, maar de jongste, aanbeden door twee ware paljassen, mag niet trouwen voor haar oudere zus Katharina in het huwelijksbootje gestapt is. Hun moeder wil immers niet alleen met haar kreng van een dochter achterblijven. En zo ontvouwt deze moderne bewerking van Shakespeares klassieker The Taming of the Shrew zich tot een stuk waar de snelle dialogen en knipoogjes naar de moderne maatschappij elkaar opvolgen.

Het hele stuk had ik een soort Disneygevoel. De personages zijn prototypes van –jawel- types, maar regisseur Jan de Vuyst verstaat de kunst om niet in storende overdrive te gaan. Tussen de scènes in weerklinkt jazzmuziek waarop een horde poppemiekes het podium ophuppelt en scènes als het ware aan elkaar plakt, de ene keer door de decorstukken in een uitgewerkte choreografie te verplaatsen, een andere keer als boodschappers, nog een andere keer als ware ‘restylers’ voor Bianca’s minnaars. Het stuk raast als een wervelwind door de ruimte en ‘de dees’ heeft zeer regelmatig goed gelachen. Niet door geforceerde mopjes, maar door de manier waarop de acteurs hun personage vertolken. De slapstick is nooit al te ver weg en viert voornamelijk bij de slijmballen die naar Bianca’s hand dingen hoogtij.

Ook wordt er nogal wat afgekust en verleid op scène, schurkende lichamen, acteurs die hun dialogen met hun lippen net niet tegen die van de anderen brengen, het kan allemaal in dit voorbeeld van oerdegelijk theater. Een aanrader!

Dimmen! van Campustoneel wordt nog de hele week (25-30/03) gebracht in De Koelisse om 20 uur. Tickets: €5 voor studenten / €4 voor cultaarkaarthouders / €7 voor anderen 

http://campustoneel.be/

https://www.facebook.com/events/156474271173263/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s