Te lang, te traag, te saai

UurCultuurMaart

Wat? UUR KULtUUR – De Vreemde Smetten met Ramsey Nasr en Mauro Pawlowski
Waar? Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, Leuven
Wanneer? Woensdag 27 maart 2013

Ramsey Nasr en Mauro Pawlowski, muziek en literatuur, het kunnen de ingrediënten zijn van een succesverhaal. Jammer genoeg is het ‘succes’ in dat ‘succesverhaal’ maar van korte duur.

Een veelbelovende start

De voorstelling maakt een indrukwekkende start. De epilepsieopwekkende effecten zien er enorm veelbelovend uit. Al na een paar seconden hebben Nasr en Pawlowski de aandacht van hun publiek te pakken en ze slagen er ook in die aandacht nog een hele tijd stevig vast te houden. Het Darth Vader-pak waar Nasr zich in heeft gehesen en Pawlowski’s make-up in KISS-stijl dragen daar zeker toe bij. Het klinkt waarschijnlijk heel gestoord en misschien ook wat komisch en, eerlijk, dat is het ook. De twee artiesten gaan op reis en het publiek mag mee. Tijdens hun reis doen ze niet veel meer dan onzin uitkramen, bier drinken en televisie kijken, maar dat is leuk. Niet alleen voor hen, ook voor het publiek. Zeker wanneer Pawlowski zijn muzikale skills bovenhaalt en Nasr korte gedichten voordraagt, wordt het publiek van haar sokken geblazen. De teksten zijn grappig en gruwelijk, compleet absurd en informatieloos, maar toch entertainend. Wat een voorstelling!

Een grote stap achteruit

Jammer genoeg kunnen Nasr en Pawlowski die positieve tred niet volhouden. Al aan het einde van het eerste deel begint hun spel te doven. Het is moeilijk te zeggen waar het precies fout gaat. Plots lijkt het allemaal te veel: te veel onzin, te veel gebabbel, te veel poëzie. De voorstelling komt vast te zitten, er is geen vooruitgang meer. Het geheel valt stil. Op zich is dat niet zo erg. De enorme val die de show maakt, valt gelukkig samen het einde van het eerste deel en het begin van de pauze. Bij die pauze had het definitief mogen eindigen.

De tweede helft is helemaal anders dan de eerste – het Darth Vader-kostuum en het KISS-gezicht worden ingeruild voor alledaagse kledij -, en slaagt er niet in de voorstelling weer naar het spetterende beginniveau te heffen. De sfeer is anders: de absurde, vrolijke, grappige sfeer moet plaats ruimen  voor een meer serieuze, een meer melancholische sfeer en al snel wordt het een saaie boel. De artiesten vertellen over hun afkomst, lezen voor uit een boek over een excursie in Tanzania en gooien daar af en toe een stukje muziek tussen. Afwisseling genoeg dus, maar het duurt gewoon te lang, de verhalen zijn langdradig en worden bovendien op een zeer stuntelige manier gebracht. Misschien is dat laatste wel de bedoeling, wie weet, maar het stoort enorm. Nasr en Pawlowski proberen hun verhalen tevergeefs nog op te leuken met wat grapjes. Tevergeefs, want het baat niet, het kalf is jammer genoeg al verdronken.

Meer info over het volgende UUR KULtUUR? http://www.kuleuven.be/cultuur/uurkultuur
Meer info over De Vreemde Smetten? http://www.begeerte.be

Advertenties

Een gedachte over “Te lang, te traag, te saai

  1. Pingback: Ramsey Nasr en Mauro Pawlowski @ Schouwburg Leuven | First Row Seats

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s