Smokey Rhythm & Blues

JoolsHolland_CoverL_web (Main)

Voorstelling: Jools Holland and his rhythm & blues orchestra featuring Gilson Lavis and guest vocalists Ruby Turner & Louise Marshall
Discipline: 
muziek
Locatie: Het Depot
Wanneer:
12/04/2013

Ah de paasvakantie! De tijd van het jaar van goede voornemens om die achterstallige cursussen te onderlijnen of al een paper te schrijven of, voor de extreem ijverige zielen onder ons, zelfs al een samenvatting te maken. Helaas, hier staan we, met juni in zicht en onze markeerstiften zijn nog bijna even vol als twee weken geleden. Gelukkig zijn de buikjes rond gegeten met chocolade eieren, is iedereen eindelijk bijgebeend met de favoriete series en is het stresslevel weer iets hoger. Ik heb één remedie voor dit alles, beloon uzelf met muziek. Goede muziek! Goede muziek in uw eigen studentenstad, want de zomerse festivals, dat is voor als u juni overleeft.

Zo ging ik voor u afgelopen vrijdag naar het Depot. Het vernieuwde Depot nog wel. Een prachtige zaal met heel veel staanplaats én zelfs zeer comfortabele zetels. Want van onze Leuvense schouwburg mag dan wel de authenticiteit afdruipen maar echt gezellig is het nu niet om op z’n Ryanairs uw buurman zijn knieën in uw rug te voelen porren.
Op het programma vanavond “Jools Holland and his rhythm & blues orchestra”. Ik kan het u niet kwalijk nemen als u al gestopt bent met lezen na Jools Holland, want het is dan ook een mond vol. En dan liet ik nog het gedeelte “featuring Gilson Lavis and guest vocalists Ruby Turner & Louise Marshall” weg. Enfin, als we volledig zijn, zijn we volledig.

Wat. Een. Avond. Ik weet dat ik als muziekcriticus hier eigenlijk ook negatieve commentaar zou moeten geven en dat iedereen er wel een beetje van houdt om zo wat heftige kritiek te lezen. Helaas moet ik u hiervoor doorverwijzen naar de Justin Bieber recensies van afgelopen weekend, leesvoer genoeg! Want voor mr. Holland niets dan lof. Samen met 18 andere muzikanten wekte hij een sfeer op die ik niet anders kan omschrijven dan ‘een bonte avond van de chiro met niveau’. Niets tegen de chiro en al helemaal niets tegen het niveau, maar wat ik wil zeggen is dat Jools Holland een man is van de wereld. Zijn band bestaat al langer dan ikzelf, namelijk sinds 1987, en speelt jaarlijks voor gemiddeld 50.000 mensen. Bovendien is hij vooral bekend als presentator van het BBC-programma Later with Jools Holland, volgens Wikipedia mogelijk één van de invloedrijkste muziekprogramma’s ter wereld. De beste chiroleider ooit is hij, want om 19 mensen in een losse sfeer toch magnifieke muziek te laten presteren die vol zit van de solo’s en reacties op elkaar: dat is een kwestie van ofwel een zeer goed arrangement ofwel een zeer goede bandleider.

Gevolg: shaken en grooven een avond lang! Geen exuberante decors of lichtshows, nee. Wel een tiental blazers, twee backingvocals met stemmen als kanonnen en een gastzangeres met het uiterlijk én de stem van Aretha Franklin. Toch vond ik de nummers met Jools als zanger het verrukkelijkst om naar te luisteren. De man zoekt echt de interactie met het publiek, zijn drummer en daarna zijn blazers op. Hij vraagt het publiek te kiezen tussen twee muziekgenres, zet een swingend deuntje in met zijn ene hand en gebaart met zijn andere hand de drummer in te vallen en we zijn vertrokken. Een klein beetje muzikale magie.

Ik geloof erin dat wanneer je handen bij het verlaten van de zaal roodgloeiend zijn en je nog loopt mee te zingen met het nummer van een kwartier ervoor, zelfs de meest kritische recensent moet stellen dat dit een fantastisch concert was. En zoals het ganse Depot (en mijn buurvrouw zelfs iets té) enthousiast meezong: Enjoy yourself.

 

Meer van Jools Holland? http://www.joolsholland.com/
Meer van Het Depot? http://www.hetdepot.be/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s