Gloria (toch niet zo) in den hoge

Afbeelding Wat? Gloria (in den hoge) van Cie Cecilia/Arne Sierens & Circuscentrum

Discipline? Theater

Waar? STUK Soetezaal

Wanneer gezien? donderdag 18 april ’13

Ik ben met deze geweldige job mogen beginnen door te schrijven over het wondermooie The Broken Circle Breakdown van compagnie Cie Cecilia, de oorspronkelijke voorstelling die aan de filmhype vooraf ging. De verwachtingen over hun nieuwe voorstelling Gloria (in den hoge) waren dan ook hooggespannen. Jammer genoeg werden die toch niet volledig ingelost.

Regisseur Arne Sierens komt nooit met een kant-en-klaar verhaal: hij zet acteurs op een podium, leest samen met de acteurs de eerste weken vele werken, kijkt wat er gebeurt en zet dat dan om in een voorstelling waar verschillende levensverhalen door elkaar lopen. In het eerste bedrijf van Gloria oogt dat soms wat rommelig, er lijken maar wat stukjes aan elkaar geplakt te zijn. Later verbetert dit wel en worden de verhalen ‘vloeiender’, en hoewel zeer ongeloofwaardig, geloofwaardig.

De vier verhalen zijn immers niet de meest doorsnee: een ‘Perfect Stranger’, weggelopen van zijn vrouw, gedoemd om terug te keren; een kind die op een auto past; Gloria zelf die na 2 jaar terug opduikt in België en dan nog haar beste vriendin Vero, circusartiest. Hoe ze precies op dezelfde plaats in een zompig moeras terechtkomen weten ze zelf eigenlijk niet, maar het lijkt vanzelfsprekend dat ze voor zolang de voorstelling gaande is, bij elkaar blijven.

Cultuurminners die op zoek zijn naar een mooi afgelijnd verhaal zitten hier dus niet op hun plek, maar hebben wel mooie dingen om naar te kijken. Blikvanger is de grote witte Amerikaanse auto, waar het verhaal zich in de vorm van de personages over rolt en draait, overheen loopt en springt. De continue beweging op scène. Vero wordt gespeeld door Aurelia Bralowsky, een werkelijke circusacrobate en dat wordt ten zeerste uitgebuit. Niet storend overdone, maar het is voor de rest een compleet nutteloze toevoeging aan een voor de rest ook wat nutteloze voorstelling. De verhalen raken niet altijd doorheen de vierde wand, maar blijven hangen op het podium en je moet al een zeer emotionele aanleg hebben om werkelijk met een pakkend gevoel naar huis te gaan.

Gloria (in den hoge) wordt vr 19 en za 20 april nog opgevoerd in het STUK om 20u30
basis: €16 | cultuurkaarthouders: €12gloria3

http://www.stuk.be/nl/theater/detail/60293

http://www.compagnie-cecilia.be/nl-be/producties/gloria-in-den-hoge

Joëlle Cooreman

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s