Slinkse hobby’s

278356000_640

Wat? Infosessies, debatten en workshops
Waar? Het Depot
Wanneer? Zondag 21 april 2013

Amateurmuzikanten. Tegenwoordig heeft iedereen er wel eentje in zijn directe kennissenkring, en met een beetje pech staat-ie elk familiefeest met zelfgedrukte shirts en matig opgenomen cd’s te zwaaien. Wat we in Nederland echter gekscherend als linkse hobby’s betitelen, wordt hier in Belgie behoorlijk serieus genomen. Afgelopen zondag is er vanuit de provincie Vlaams-Brabant zelfs een volledige middag aan gewijd.

Dit jaar staat Popstoot volledig in het teken van het internet; hoe speel je jezelf online in de kijker, en hoe kun je financieel nog wat terugzien van de moeite die je erin hebt gestoken? Niels Aalberts, met een indrukwekkende loopbaan als onder andere manager van Kyteman en schrijver van enkele zelfhulpboeken voor muzikanten, zal het eerste deel van deze vraag beantwoorden. Althans, dat is de bedoeling. In plaats daarvan worden we getrakteerd op een stel willekeurige familiefoto’s en infantiele metaforen. Wat de man in veertig minuten gestamel over pizzabakkers en Twitter duidelijk wil maken is dat er veel competitie is, maar dat iedereen is begonnen met twee fans. Goh. De enige die met meer kennis uit deze sessie komt is Niels Aalberts zelf, die van het publiek de bevestiging heeft gekregen dat je bij Domus inderdaad goed kunt eten.

Later deze middag staat er een debat op de agenda over streamingplatforms als Spotify en Deezer, toegespitst op de verdienmodellen voor de platforms, de platenlabels en de artiesten zelf. Bij binnenkomst wordt echter medegedeeld dat twee van de vier debatteerders, waaronder Johan van Roy van Deezer, gewoonweg niet zijn op komen dagen. De reden hiervan blijft onbekend. De twee aanwezigen Mars Mertens van Ziggo (het Nederlandse Telenet) en Christophe Elsekens van platenlabel Noisesome Records blijken het helaas te vaak met elkaar eens voor een werkelijk debat, maar gezien het onderwerp zijn we niettemin getuige van een boeiend gesprek. Goed werk hier van debatleider Ioan Kaes, die vakkundig stiltes laat vallen, herformuleert, en bij gebrek aan gesprekspartners toch voor het nodige tegengeluid zorgt.

De middag had moeten eindigen met een naborrelsessie, waar kan worden genetwerkt en nagepraat. In de foyer staan echter enkel nog groepjes wanhopige muzikanten die in zichzelf gekeerd lopen te mompelen hoe ze hun cd-verkoop omhoog kunnen schroeven, terwijl de sprekers al verdwenen zijn voor hun zuurverdiende kost in Domus. Zo, die Mijlpaal Voor De Belgische Amateurmuziek hebben we ook weer gehad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s