Vlaggen en Vriendschap tussen Koren en Orkesten

_DSC0270

Deze lente, in uw Sint-Pieterskerk, een samenwerking tussen het Universitair Symfonisch Orkest en het Leuvens Universitair Koor. Een unicum in twintig jaar. Maar waarom nét nu? Toeval? Ik persoonlijk geloof niet in toevalligheden. Dit is het verhaal dat mij werd toegefluisterd…

Er was eens een koor dat naar jaarlijkse gewoonte hun lente concert hield in de PDS. Zoals het de gewoonte was zorgden de bevriende orkesten voor de goede verzorging van het publiek zowel tijdens het concert als op de receptie waar de Leffe’s rijkelijk vloeiden. Op een gegeven moment kreeg één van deze hardwerkende orkestleden de (al dan niet) geweldige ingeving met de vlag te staan zwaaien. Want zoals het hem geleerd was in het leger dienen vlaggen niet zomaar te staan op recepties, nee men kan hiermee vendelzwaaien. En studenten zouden studenten niet zijn, moest deze vlag niet simpelweg gestolen worden. Een helse strijd met losgeld werd uitgevochten, waar niet alleen de Leuvense parken maar zelfs de Franstaligen onder ons de klos door werden, maar het L.U.K. had zijn vlag terug en het U.S.O. een bak zware bieren (of eerder bierflesjes aangezien de inhoud vakkundig werd vervangen door pintjes).

Ik geef toe, dit verhaal kan een éénzijdige kijk op de dingen geven, maar uit de monden van het U.S.O. kwam als reactie enkel: “Geen commentaar”. Naar het motief kan op dit moment enkel gegist worden. Is hier sprake van een familievete, een vlaag van jaloezie of een te hoog alcoholpercentage? Nu, een jaar na het dispuut, is de strijdbijl begraven. Wat men u ook wil wijsmaken, de samenwerking op het lenteconcert komt er dus niet zomaar.

Persoonlijk was ik verrast. Meermaals zat ik met een glimlach op mijn gezicht te luisteren. Kwam dit door de amateuristische manier van giechellachjes en het laten vallen van kaften bij het opkomen van het L.U.K. of door de krakende kerkmicro’s bij het dankwoord? Of kwam het door de galmende engelenstemmen die vanuit het niets leken te komen bij aanvang van het concert? In ieder geval heb ik ervan genoten. Wel zou ik een spiegelrepetitie aanraden. Het is namelijk als grote groep niet makkelijk om jezelf als homogeen geheel te representeren zonder eruit te zien als een statisch leger. Beweging mag, maar hier iemand die zijn buur vraagt op te schuiven omdat hij bijna van het podium valt, daar iemand die in het haar krabt en vanachter nog iemand die zijn kaft in het oog van zijn buurman aan het porren is… Heerlijkheid met gesloten ogen, wanorde met open ogen.

Maar waarom zou u, ja u, nu gaan kijken?
Ik laat het woord aan de mensen op het podium.

“Ten eerste zijn wij, net zoals jullie, gewone studenten die samen iets moois verwezenlijken. En dat met een klassieke repertoire dat toch zeer toegankelijk is. Iedereen kent het Zwanenmeer, de meeste meisjes hebben er al samen met hun Barbie op gedanst. Brahms mag dan onbekender terrein zijn, maar dit is enkel omdat het een zeer grote samenwerking vereist tussen honderden om dit stuk neer te zetten. Een uitgelezen kans eens intellectueel over te komen op uw date of vrienden. Ook is de kans dat u al in de Sint-Pieterskerk bent geweest redelijk klein. En u heeft er nog nooit 163 studenten klassieke muziek horen maken.  En dan nog is er de receptie met Leffe’s à volonté. Als u geluk heeft worden er nog meerstemmige cantusliedjes gezongen of halen de koperblazers hun beste swingmuziek boven. En dit allemaal voor vijf luttele eurootjes.”

I rest my case. Alhoewel, ik kan er ook nog bij vermelden dat de dirigent van het U.S.O. absoluut een extra factor kan zijn. Niet dat u de volgende Abercrombie-boy te zien zal krijgen maar hij draagt wel zo’n zwaluwenkostuum en gaat zo hard op in zijn job dat hij bijna zijn stokje weg zwiert. Klassiek met een glimlach. Voor en door studenten.

Volgende concerten
ma 29 april
vrijdag 3 mei
telkens om 19u in de Sint-Pieterskerk

Tickets:
5€ voor cultuurkaarthouders
6€ voor studenten

Meer info op:
www.usoleuven.be
http://luk.studentenweb.org/

LUK USO

Advertenties

Een gedachte over “Vlaggen en Vriendschap tussen Koren en Orkesten

  1. Beste Eva

    Ik vind persoonlijk dat je je iets meer moest richten op de muziek zelf, niet op het uiterlijk. Het concert draait uiteindelijk niet om 80 minuten kijken naar een koor/orkest. Het gaat om luisteren en genieten. Ik vond het trouwens een prachtig concert.

    Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s