A Toda Cuba Le Gusta! – Cubaanse avond in het Depot

Wat? Afro-Cuban All Stars
Waar? het Depot
Wanneer? 23/04/13

Afgelopen dinsdag was het Cubaanse avond in het Depot.  Een optreden van een orkest met de beste muzikanten van Cubaanse bodem – Afro-Cuban All Stars – en een gratis mojito stonden op de planning. Een ideale combinatie voor een zwoele lenteavond zou ik zeggen. Helaas bleek de hoge prijs van een toegangsticket – 29 euro mét cultuurkaart – de gemiddelde student ervan te hebben weerhouden hier op af te komen. Erg jammer, want zonder hen lag de gemiddelde leeftijd van de bezoekers rond de veertig en presteerde zeker de helft van het publiek in de pluche zetels te blijven zitten terwijl het orkest zó zijn best deed de menigte op te zwepen.

De avond begon met een uur wachten in de foyer. Waarom, dat werd mij niet helemaal duidelijk. Veel mensen probeerden hun gratis mojito maar alvast te innen. Helaas bleek de sponsor Havana Club Belgium nog niet klaar te zijn met zijn voorbereidingen en werd aan bezoekers verteld dat pas na afloop van het concert de cocktailbar geopend zou worden. Van de stormloop die deze beslissing teweeg bracht toen de laatste noot gespeeld was zal ik jullie de details maar besparen.

Gelukkig hadden we het concert van onze Cubaanse vrienden nog.

923154_10151658530576349_983889632_n

De All Stars zijn een ensemble van 15 Cubaanse muzikanten van verschillende leeftijden en stijlen. Juan de Marcos Gonzáles, de aanvoerder van de groep (tevens de director van het Buena Vista Social Club album), heet iedereen in de zaal van harte welkom in een grappige mix van Engels en Spaans. Hij heeft een enthousiaste en vrolijke uitstraling en ziet er met zijn dansende dreadlocks en springende passen over het podium veel jonger uit dan zijn leeftijd van 59 jaar doet vermoeden. Samen met drie andere zangers, die elkaar doorheen de avond afwisselen in lead en backing vocals, maakt hij er een feestje van.

Allerlei bekende Cubaanse liedjes komen voorbij tijdens het bijna twee uur durende optreden. Hoogtepunten zijn populaire nummers als Amor Verdadadero, Distinto Diferente en een aantal van het Buena Vista Social Club album zoals Candela en Dos Gardenias. Daarnaast hebben de All Stars ook een paar verassingen voor het publiek in petto, zoals de solo van de geheimzinnige pianist die het hele optreden met zijn rug naar de zaal ingetogen speelt. Dit stuk zal vast een atonale compositie van hoogstaande kwaliteit zijn geweest…

Zeker als de vier zangers besluiten van het podium af te dalen en zo de sfeer een beetje op te pompen begint ook het oudere publiek goed los te komen. Er wordt wat met heupen gewiegd en hier en daar een dansje gewaagd.  De Marcos ziet het duidelijk als zijn persoonlijke missie om het de hele zaal naar de zin te maken, hij deelt kussen en knuffels uit aan iedereen die op zijn pad komt. Ook de rest van de mannen en vrouwen van het ensemble doen goed hun best om hun enthousiasme voor de Cubaanse muziek over te brengen.  Dat lukt ze heel aardig. Tegen het eind van het optreden zijn de meeste zetels verlaten en wagen sommigen zich zelfs op het podium om daar te laten zien dat er ook in België gefeest kan worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s