Rebel girl, you are the queen of my world

Foxfire

De feministische vriendinnen van mijn lief zullen Foxfire – Confessions of a girl gang vast en zeker geweldig vinden. Zelf ben ik er ook wel over te spreken.

De Verenigde Staten van Amerika, de jaren vijftig. Jongens zijn eikels, meisjes moeten lachen en zwijgen. Een handvol schoolmeisjes zoekt steun bij elkaar in hun verzet tegen beide dogma’s. Ze stichten een geheim genootschap – Foxfire – en tatoeëren elkaar bij wijze van lidkaart. Het oorlogspad van de dames ontspoort van kattenkwaad (protesteren tegen dierenmishandeling) tot erger (joyriden). De rechtbank en het verbeteringsgesticht maken een einde aan het jeugdig geweld.

In de tweede akte komen we een geradicaliseerd Foxfire tegen. Steeds meer weggelopen meisjes worden lid, ze verlaten de maatschappij en verschansen zich in een boerderij. Hier bestudeert de film geduldig en gedetailleerd hoe meningsverschillen ontstaan en groeien tot ze niet meer genegeerd kunnen worden. Een schisma tussen gematigden en fundamentalisten luidt de neergang van de beweging in.

Foxfire werd geregisseerd door Laurent Cantet, wiens vorige worp, Entre les mures in 2008 met de gouden palm ging lopen in Cannes. Hier gaat hij aan de slag met een roman uit 1993 van Joyce Carol Oates, een Amerikaanse schrijfster die à la Herman Brusselmans of Marc De Bel drie boeken per week schrijft. Foxfire is in 1996 al eens verfilmd door Annette Haywood-Carter met in de hoofdrollen een piepjonge Angelina Jolie en een dito Jenny Lewis. Op het internet staat te lezen dat Cantets versie getrouwer is aan het bronmateriaal. Nu ja, er staat zo veel te lezen op het internet. Het internet moet ook vol elke dag.

Cantet neemt rustig zijn tijd om personages te introduceren en het verhaal te vertellen. Dat levert een kloeke film van net geen tweeënhalf uur op maar de lengte stoort nergens. Toch kan het aloude adjectief “episch” rustig op stal blijven staan, Foxfire is eerder poëtisch. Een wild meanderend gedicht over meisjes die naar de zon rijken maar hun handen verbranden.

Foxfire is nog te zien in Cinema Zed op vrijdag 26 april (22u30), zaterdag 27 april (20u00), zondag 28 april (20u00), maandag 29 april (20u00) en donderdag 2 mei (17u en 22u30). Korting met de cultuurkaart van de KU Leuven. Meer info hiero.

Geert Simonis

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s