Het is eens iets anders!

m-logo-136Wat te doen als de beloofde 25 graden met veel zon plots een loze belofte blijkt te zijn? Naar Museum M! Daar schijnt de zon misschien niet veel harder dan buiten, maar je kan er wel rustig door de indrukwekkende vaste kunstcollectie en de gevarieerde tentoonstellingen kuieren. Vandaag kozen we voor dat laatste.

Al een paar maanden lopen er verschillende moderne kunsttentoonstellingen in Museum M. Een groot deel van die tentoonstellingen loopt deze maand af, dus wie nog gauw wat kunst wil meepikken voor de blok begint, kan zich maar best zo snel mogelijk naar het centrum van Leuven begeven.

Oud vs. nieuw

Liefhebber van oude kunst? Of toch meer fan van moderne kunst? Iedereen kan terecht in Museum M. Wij kozen deze namiddag met de Blijven Kijken-tentoonstelling en de tentoonstellingen van Geert Goiris, Hieronymus Cock en Sol Lewitt voor een mix van oud en nieuw.

De tentoonstelling van fotokunstenaar Geert Goiris is nog tot 19 mei te bezichtigen op de eerste verdieping van het museum. Het indrukwekkendste deel van de fotoreeks is ongetwijfeld de computerinstallatie die in een diareeks foto’s langzaam in elkaar laat overvloeien. Het thema of de boodschap van die tentoonstelling is, ondanks de infopapieren aan het begin van de tentoonstelling, niet altijd even duidelijk, maar dat kan aan het compleet onartistieke brein van ondergetekende liggen. De foto’s zijn wel gewoon mooi. Verder zijn er geen woorden nodig, mooie taferelen maken uitleg overbodig.

Volgende halte in de tentoonstellingenroute: Blijven Kijken/ Ce qui nous regarde/Dropouts. Kunst waarin pixels, kleuren, geluid en je verbeelding een hoofdrol spelen. Van een uit plastic zakken opgebouwde Madonna met kind tot flitsende beelden op televisieschermen en dansende pixels, Blijven Kijken mag zeker experimenteel genoemd worden. Als we een favoriet mochten kiezen, zou het zonder twijfel Blijven Kijken zijn. Zou Blijven Kijken ook jouw favoriet kunnen zijn? Je hebt nog tot 12 mei om het uit te testen!

Nog steeds op de eerste verdieping: Hieronymus Cock, de renaissance in prent. Na het experimentele, onbegrijpelijke en wat chaotische van de vorige twee tentoonstellingen, komen de prenten van Hieronymus Cock enorm rustgevend over. Het leven van de Antwerpse uitgever Hieronymus Cock werd in verschillende episodes ingedeeld en voorzien van een kort stukje geschiedenis en geïllustreerd door voorbeelden van zijn prenten. Zelfs als je geen fan denkt te zijn van de renaissancistische kunst zal Hieronymus Cock je zeker kunnen bekoren. Nog tot 9 juni in museum M.

De laatste en kortste tentoonstelling van vandaag is die van Sol LeWitt. Drie muurschilderingen. Meer heeft de conceptuele kunstenaar Sol Lewitt niet nodig om het publiek van zijn sokken te blazen. Een overduidelijk sterk staaltje kunst. Nog te bezichtigen tot 12 mei.

Algemene conclusie? Voor iemand met niet het minste verstand van kunst zijn de tentoonstellingen over moderne kunst een bizarre, maar wel erg interessante ervaring. De kunstwerken roepen enorm veel vragen op en beantwoorden er geen enkele. Toch loont het zeker de moeite nog snel eens naar Museum M te gaan om de tentoonstellingen (en de vaste collectie natuurlijk ook) te bewonderen; het is eens iets anders.

Tip!

Ontspanning nodig tijdens deze laatste weken van het academiejaar of weet je niet wat te doen tijdens het verlengde weekend? Museum M opent donderdag 9 mei haar deuren van 11.00u tot 18.00u. Voor cultuurkaarthouders bedraagt de toegangsprijs 3 euro. Je vindt Museum M in de Leopold Vanderkelenstraat in hartje Leuven.

Meer info over de vaste collectie of over lopende tentoonstellingen? Check dan zeker http://www.mleuven.be.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s