Kuchen is het nieuwe applaus // 7 oktober 2013

7 oktober – Wanderer Trio (Jean-Marc Phillips-Varjabédian op viool, Raphaël Pidoux op cello en Vincent Coq op piano) – Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant – Novecento

Exact twee weken na het openingsconcert zit Novecento in de helft van hun festivalseizoen. Dit keer geen Spaanse gloed, wel Franse finesse, en dat in het veelzijdige pianotrio.

Het Wanderer Trio opende met enkele aangename Ierse deuntjes (Trio sur des mélodies populaires irlandaises), geüpgraded door Frank Martin in 1926. De Ierse invloed was meteen hoorbaar in de dansritmes en grillige folkmelodietjes. Een volksfeest met gezellig beschonken mannen en dansende vrouwen met bloemen in het haar kwam me voor de geest. Het trio stond echter nog niet zo te springen en moesten nog op gang komen. Ze konden elkaar soms niet volgen in de virtuoze trekjes.

Meer nauwkeurigheid in het Pianotrio Op. 120 van Gabriël Fauré. Slechts drie jaar eerder geschreven, beantwoordt dit echter nog veel meer aan de klassieke traditie van het genre. Fijnzinnige harmonieën werden gecombineerd met meeslepende melodieën. Snel vingerwerk hoorden we vooral in het laatste deel. They went out with a bang.

Voor een korte pauze dan toch.

Na de pauze kwam het hoogtepunt. Het ‘bladdraaimeisje’ van de pianist had me in de pauze al toegefluisterd dat dit het stuk was waar ze het meeste voor vreesde. Lange, moeilijke trekken en onregelmatige ritmes maakten het een hele klus om samen te blijven, maar het Wanderer Trio slaagde er moeiteloos in om dit enige Pianotrio van Ravel tot een goed einde te brengen. De zeer herkenbare, dromerige stijl lokte het publiek meteen mee – een aandachtige luisteraar hoorde mischien zelfs was doorklinken van Ma Mère L’Oye. Het derde deel, een zeer trage passacaglia, verbaasde in intimiteit en een zeer cantabile cellopartij, maar eindigen deden ze in een woeste en ontembare finale die de avond samenvatte; pianotrio’s met finesse, charme, passie, hartstocht. Het kan allemaal.

Maar mensen, het is niet omdat u niet mag klappen tussen de delen, dat u als blijk van appreciatie de longen uit het lijf moet hoesten. 😉

Volgende Novecentoconcerten zijn nog op 14, 22 en 29 oktober. Tickets kan je bestellen via DEZE LINK. Studenten met de Cultuurkaart van de KU Leuven krijgen 50% korting op losse kaarten en nog een extra korting bij aankoop van het studentenabonnement.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s