Van alle kanten: DISCOGRAFIE (+workshop)

dsc1

Wat? DISCOGRAFIE
van Arco Renz en Marc Vanrunxt

Discipline? Danstheater

Waar? STUK Soetezaal

Wanneer gezien? dinsdag 9 oktober ’13

Deze week mocht ik iets speciaals doen: zowel een workshop volgen als de première bijwonen van het nieuwe ‘DISCOGRAFIE’. Volgens de website van het STUK (die trouwens helemaal vernieuwd is, ga zeker eens kijken!) een dubbele solo op popmuziek uit de jaren ’80.  Met de gedachte aan glitterpakjes en hoge afrokapsels ging ik op zaterdagvoormiddag naar de workshop dansanalyse in het STUK.

Daar hebben ze sinds een aantal jaren een hernieuwde aandacht voor dans, en nu dus ook een workshop, op vraag van het publiek. Want wat betekent dit of dat dan? En waarom zou dit nu over het een of het geen gaan? In een klein groepje werden eerst de twee choreografen, in dit geval Arco Renz en Marc Vanunxt, besproken aan de hand van beeldfragmenten en info over hun opleiding, hun kenmerken. Heel interessant, ik kreeg eindelijk een beetje grip op begrippen als het ‘dansvocabularium’ van een choreograaf en hoewel het niet meteen de meest interactieve workshop genoemd zou kunnen worden, kreeg ik veel meer goesting in DISCOGRAFIE. Daarna werd de voorstelling zelf en haar ontstaansgeschiedenis wat toegelicht.

Eerst en vooral moet men weten dat dit niets zal lijken op de magic steps en gestrekte vingertjes die u misschien verwacht. Dit is wel degelijk ‘een dubbele solo’, waarin de danser stukjes aan elkaar danst, die zeer goed te herkennen zijn als het werk van de ene of de andere choreograaf (zeker als je de workshop had gevolgd). Waar Arco Renz eerder voor ‘dans-dans’ staat, staat Marc Vanrunxt iets meer voor het conceptuele en het uitvergroten van kenmerken van de dansers zelf. Ik zou hier kunnen uitweiden over al die dingen die te herkennen waren als hun persoonlijke stijl, maar naar mijn mening zou deze recensie dan misschien wat langdradig worden en ik wil wel dat ze gelezen wordt. Laat ik het dus verder kort houden. De voorstelling was goed. Zelfs voor iemand die nog niet zo heel veel moderne dans op haar kijk-conto heeft staan, was dit danstheater om van te smullen. Eén enkele danser, Rob Fordeyn, klassiek geschoold en technisch zeer sterk, liet zich van alle kanten zien, plooide zich in de meest onmogelijke vormen, en liet ons zo toe een blik te werpen op de verbijsterende anatomie van het danserslichaam. Het podium was ook bezaaid met zilveren snippers, waar Rob Fordeyn doorheen danste en die door speling van het licht prachtig benut werden. Ik heb zelden zo’n mooi beeld gezien op een podium als gisteren, toen de lichten doofden en de snippers als kooltjes begonnen te gloeien.
Doordat er zo’n vijf keer ‘van scène’ gewisseld werd, en dan ook telkens van kostuum, moet je al een erg ongedurige aard hebben om dit een eentonige voorstelling te vinden. Het blijft natuurlijk moderne dans, niet zo evident voor iedereen, maar iemand die er zich voor interesseert, raad ik DISCOGRAFIE zeker aan. En voor diegenen met koudwatervrees zijn er natuurlijk de workshops!

DISCOGRAFIE wordt niet meer gebracht in het STUK, maar hier vind je meer informatie over volgende voorstellingen. Verder kan je ook hierheen gaan voor wat meer informatie over de voorstelling zelf.
basis €14 | cultuurkaarthouders €10

De workshops vinden elke zaterdagvoormiddag voor de besproken dansvoorstelling plaats in het STUK van 10.00 uur tot 12.00 uur. Je betaalt een eenheidsprijs van 8 euro per workshop, maar voor alle voorstellingen zijn er cultuurkaartkortingen. Meer informatie vind je hier.

De makers namen ook een filmpje op, hier te bekijken.

dsc2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s