Een cursus romantiek en melancholie

bvlVoorstelling: Bent Van Looy
Discipline: Muziek
Locatie: Pieter de Somer-aula, Debériotstraat 24
Wanneer: 09/10/2013, 21.00u

Een woensdagavond in Leuven. Enkele honderden studenten zakken af naar de Pieter de Somer-aula; niet omwille van een op een goddeloos uur geplaatst plichtvak, maar voor een les van professor Bent Van Looy, doctor in de romantiek en melancholie.

Zo stelde Belgiës bekendste hipster zich alleszins voor aan zijn studentenpubliek, en he does fit the part, maatpakje en knullig loopje incluis. Men had hem verteld dat de Leuvense studenten redding nodig hadden. Geen idee van wat precies, maar hij kwam graag langs om het culturele jaar te openen met een uitgeklede versie van zijn komende tournee.

Een vleugelpiano en een orgeltje, meer was er niet om naar te kijken, waardoor we ons konden verwachten aan de Grote Bent Van Looy-show. Dat werd het gelukkig niet (voor dergelijke zaken hebben we meneer Van de Veire), want buiten het feit dat er slechts af en toe een extra cellist aan te pas kwam hield Van Looy het ook erg ingetogen. De combinatie van zijn troubadourachtige pianoliedjes en de simpele maar effectieve belichting maakte de aula direct een stuk kleiner; we hadden net zo goed in de Parijse nachtclub kunnen zitten waar Van Looy over vertelde. Zo kregen we ook nog anekdotes te horen over de totstandkoming van zijn plaat en zijn wandelhobby, en hoewel ze compleet ingestudeerd zijn –afgezien van de “komen de slides op Toledo?”-opmerking natuurlijk (u moest erbij zijn om het te begrijpen)-, maakten ze het geheel interessanter om naar te kijken. Maar laten we het eens over de muziek zelf hebben.

Ondergetekende is Bent Van Looy uit het oog verloren ergens rond Das Pop’s laatste plaat, en bij een eerste (en enige) beluistering van zijn solowerk sloeg de vonk niet direct terug over. Het springerige van Das Pop was eraf, het kabbelde met momenten nogal voort en na een tijdje begonnen de nummers vooral erg inwisselbaar te klinken. Dit was tijdens zijn optreden slechts op enkele momenten nog het geval, want vooral bij de sterkhouders van de plaat (‘The Hard Part’, ‘Shadow of a Man’ en ‘Why I’m Leaving’) werd live toch duidelijk dat de man tussen al zijn Slimste Mens-passages en vestimentaire aftastingen niet vergeten is hoe hij een catchy refrein moet schrijven. Hey, een eerste indruk is er om te herzien.

Van Looy zou zo’n professor zijn die studenten zeer snel in zijn verhaal kan meeslepen, en hoewel zijn cursus soms wat ongevaarlijk oogt hebben we toch heel wat bijgeleerd en ons vooral goed vermaakt. Kortom, zo’n prof waarvoor u op het eind van het jaar graag die vervelende evaluties zou invullen. Bij deze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s