De Boekendans

TOATST 2Wat? The Other At The Same Time
van Matija Ferlin
Discipline? Danstheater
Waar? STUK Soetezaal
Wanneer gezien? donderdag 10 oktober ’13

Donderdagavond ging ik kijken naar The Other At The Same Side, gemaakt door de Kroatische choreograaf Matija Ferlin, die samen met zijn vier dansers enkele weken in totale afzondering ging ‘kamperen’ in Zuid-Istrië (Waar dat ligt? Geen flauw idee! Volgens Google ergens in Kroatië?), met niets anders op zak dan een paar potten en boeken. Dit vormde de inspiratiebron voor deze dansvoorstelling, waar de natuurlijke beweging centraal staat.

Als er al beweging is natuurlijk. Want hoewel er inderdaad veel rondgestapt wordt, met af en toe eens een solo’tje hier en daar, wordt er toch voornamelijk een toneeltje gespeeld. De dansers worden gedomineerd door een voice-over, die in hun plaats spreekt en zo de dialoog tussen hen op gang brengt. Ook koffers uitpakken, kamp opzetten en rondkijken horen tot deze theaterversie van een reality-programma. En lezen, veel lezen. Zelfs ik, een gepassioneerde taal- en letterkundestudent, vroeg mij na een tijdje af waar al die boeken nu precies voor dienden. Ging het nu over boeken of over dansen?

Boeken waarschijnlijk. Want heel veel dans in de klassieke zin van het woord, is niet getoond. Het is gewoon eerder een tekstvoorstelling met bewegingen. Wel mooie bewegingen, heel natuurlijk ook, je voelt de inspiratie en ze worden ook perfect uitgevoerd door de dansers, maar ze gaan ook af en toe verloren tussen het armgezwaai en gebalanceer van de andere dansers, die eerder afleiden dan aanvullen.
Het decor is leuk, de achterwand is één groot visueel werk van de omgeving waar de dansers vertoefd hebben om zich voor te bereiden en is bij momenten ‘interactief’. Deuren gaan open en rook wordt uitgebraakt. Over die rook trouwens nog het volgende: dat was het enige element in de hele voorstelling dat mij persoonlijk kon meesleuren. Het zorgt voor een effect van vervreemding en dat is blijkbaar waar deze voorstelling om draait.

The Other At The Same Time wordt niet meer gespeeld in België. Verdere Nederlandstalige informatie vind je hier.

BASIS €14 | CULTUURKAART €10

TOATSM 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s