grondbiljart en opgezette meeuwen

Wat? OLGA door compagnie de Koe
Discipline? theater
Waar? schouwburg Leuven
Wanneer gezien? woensdag 23 oktober ’13

de koe

Woensdagavond werd in de schouwburg van Leuven OLGA, de brief komt altijd aan opgevoerd. Een dijk van een theaterhuis, een tekst gebaseerd op Tsjechovs werk en autobiografie, enkele grote namen (o.a. Sien Eggers, Lucas Van Den Eynde, Peter Van den Eede) en lovende recensies: de verwachtingen waren hoog gespannen. Toch wist ik bij het verlaten van de schouwburg niet wat ik er nu eigenlijk van moest vinden.

Enkele weken per jaar komen verschillende auteurs samen in de vakantiewoning van wijlen Anton Tsjechov. Ook zijn weduwe Olga, een actrice, en zijn dochter Nathalie verbrengen er hun vakantie. Een vriendin van Nathalie, de studente op ‘kijkstage’ Anne, is er ook. En zo begint een verhaal waarin onbegrijpbare spelen worden gespeeld, het huis moet worden gered van het zompige moeras waarin het wegzakt, een voorstelling wordt geschreven over het leven van Olga.

Tekstueel was deze voorstelling heel goed, de woorden waren precies gekozen en de levensbeschouwelijke lessen ademden Tsjechov. Maar er had gerust evenveel gezegd kunnen worden in slechts een uur in plaats van de volle tweeënhalf uur, Het maakte de voorstelling -ondanks de vele humoristische knipoogjes- zwaar om uit te zitten, zelfs voor deze student (die zich toch ook al elke woensdag doorheen 3 uur Duitse Taalkunde moet worstelen). De acteurs vertolkten hun rol met overgave. Sien Eggers als Olga was ongetwijfeld de ster van de avond, maar ook de andere acteurs lieten zich niet onbetuigd. De vraag is echter, of alle rollen wel zo noodzakelijk waren. Of eerder, of ze wel zoveel tekst nodig hadden om zich te profileren als de flat characters die ze uiteindelijk waren. Ik zat, en zit nog steeds, in dubio dus.

Al bij al was de voorstelling zeker niet slecht, bij momenten zelfs geweldig. Meermaals moest het hele publiek smakelijk lachen om de woordmopjes of onverhulde vrijpostigheid. Maar te lang en te veel zijn hier zeker van toepassing, wat wel jammer is natuurlijk, aan talent had deze voorstelling geen gebrek.

OLGA werd op dinsdag 22/10 en woensdag 23/10 gespeeld in de schouwburg van Leuven, Voor komende voorstellingen gaat u hier naartoe. Voor wat meer info over de inhoud van de voorstelling klinkt u hier. Een filmpje van een tekstrepetitie kan u hier vinden.

basis €17/15 – cultuurkaarthouders €14/12

 

door Joëlle Cooreman

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s