Mist

Wie? Villagers // Wat? Concert // Waar? Het Depot // Wanneer? 16.11.2013

– Andrew Snowball

Sommige zaterdagen zeggen weinig. Om niet te zeggen niets. Lijnen van mist die de dag omhelzen en een bevolking die binnen wacht tot het over zal gaan, wetende dat die gedachte slechts utopisch is en gewenning de enige oplossing lijkt om dit elk jaar wederkerend fenomeen als een mengsel van koel vocht en heet slijk te doorstaan. Gedoemd zijn ze te zullen wachten. Uitzichtloos als een einde der Tijden.

Dit was mijn zaterdag. En plots waren daar de engelen uit de Apocalyps die de mens uit zijn piekeren deden ontwaken. Of niet? Zeker dat.

Villagers waren één van die, die op Pukkelpop woorden van lof deden ontaarden uit pennen en beeldbuizen. En die pennen en beeldbuizen kan ik alleen maar hun gelijk geven. Meer dan dat zelfs. Veel meer.

Conor O’Brian, liefhebber van nylon snaar en reverb micro, weet als geen ander troubadoursgewijs zijn publiek met woord, klank en dramatiek te bespelen. Want Villagers zijn meer dan het weinigzeggende Indie met folky-invloed; Villagers vertellen.

Naked on the toilet with a toothbrush in his mouth. De teksten hebben inmiddels een iconisch hoogtepunt bereikt. Ze zijn van alle clichés ontdaan en klinken rauw, puur, duister en hard. Prostitutie of liefde. De manier waarop O’Brian ze loslaat (diep inlevend en al huppelend gaande) laat een waardige indruk na, maar zijn woorden blijven smetteloos zuiver en helder klinken. De klank beaamt enkel.

Een ontwenning en gewenning was duidelijk voelbaar vooraan en in de zaal. De Ieren gaven me in den beginne een nogal afstandelijke indruk, maar in de loop van de avond loste die op als een nevel in de mist. Misschien door het I love you uit het publiek en de schattige reactie van de engel vooraan. Wie zal het zeggen? Hun bescheidenheid – met een bassist die amper hetpubliek durfde aan te kijken- staat vast en geweldige songs behouden ze liever als hun handelsmerk. Eigenheid: zo moet het. En het live-gebeuren dient hier als icing on the cake. Zo moest het.

Zoals een witte, wazige mist die ogen verblindt; zo brengt Villagers woorden die donker zijn zonder zo te hoeven klinken. There are waves up in the diamond sky. Prachtige avond!

16 – 19 Euro // 14 – 16 Euro (Cultuurkaart)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s