TRAINER – we zijn allemaal gevangenen

trainer_webWat? TRAINER door Abke Haring
Discipline? theater
Waar? STUK Soetezaal
Wanneer gezien? woensdag 27 november ’13

Wie vanavond gekneusde ribben en astma-aanvallen wil vermijden op het uitverkochte LOKOMOTION, komt misschien beter zijn portie avondentertainment bij TRAINER van Abke Haring halen.

Zoals ook op de site van het STUK te lezen valt, is Abke Haring “een van de meest interessante theatermakers van het moment.” Alles wat ze maakt, gaat over gevoelens en mensen, gevoelens tussen mensen, wat je kan zien maar ook vooral wat je niet kan zien. Wel geen sentimentaliteit alstublieft, rauw randje toegelaten.
Dat vertaalt zich vaak in een heel abstracte voorstelling en TRAINER is niet anders. Woorden zijn hier schaars, en banaal. Hier gaat het om het systeem dat moet blijven draaien. Een systeem, waar we allemaal deel van uitmaken en waar we ons eigenlijk ook niet meer bewust van zijn.

In deze voorstelling zien we de nachtploeg aan het werk. Gefocust herhalen ze hun machinale bewegingen en zeggen iele woorden. De vijf acteurs van dienst (waaronder Abke Haring zelf) bewegen in rechte lijnen, scherpe hoeken en repetitiviteit regeert. Tot er iemand probeert te ontsnappen en daarin nog slaagt ook. Toch is er aan het eind van de voorstelling niets veranderd. We blijven in deze machinale omgeving dezelfde dialogen en handelingen brengen.

Harings voorstelling hangt aan beelden, veeleer dan aan aan dialogen. Waar het in het eerste deel van de voorstelling nog de woorden waren die prikkelden, namen de bewegingen het tijdens het ‘uitbreken van het individu’ over. Een enorm apparaat hing de hele tijd onheilspellend boven de arbeiders, wentelde om de eigen as en liet zich af en toe opmerken door luchtscheten en verschuivende kleppen. Vaak vormt het de enige geluidsbron tijdens lange pozen van zwijgzaam werken.

Een mooi afgelijnd verhaal is deze voorstelling niet, diep filosofische inzichten levert ze ook al niet, maar stof tot nadenken over onze maatschappij zeker wel.

Vanavond, donderdag 28 november, om 20.30 uur nog te zien in het STUK in Leuven.

basis €14 | cultuurkaart €10

Meer info over de voorstelling: http://www.toneelhuis.be/#!/nl/readmodus/production/?id=6374
Wie Abke Harings vibes eens via een ander medium wil “voelen”, kan hier eens naartoe gaan.

abke haring-persoonAbke Haring

door Joëlle Cooreman

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s