Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2013 // 29/11-7/12

IKL2013Laten we deze keer maar eens lekker voor de hand liggend beginnen: het prachtige aan de cinema-ervaring is nog altijd dat u gedurende anderhalf à twee uur compleet ondergedompeld wordt in een nieuwe wereld, als het goed zit tenminste. Welnu, de organisatoren van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2013 hebben hun uiterste best gedaan om u in zeer uiteenlopende selecties niet één, maar een keer of vijf-zes in een nieuwe wereld te droppen. En dat op één avond! Zot!!

Omdat er iets gerecenseerd moest worden heb ik gekozen om het eerste deel van de Vlaamse selectie aan kortfilms te gaan bekijken. Deze specifieke vertoning mocht dan wel op het eind van een druilerig weekend vallen, er waren genoeg mensen die hun sofa en de zondagavondprogrammering van één lieten voor wat het is om te komen kijken hoe het met de Vlaamse kortfilm gesteld is. Ikzelf zou na het zien van deze selectie kunnen beweren dat de Vlaamse kortfilm er zeer goed voor staat, maar dat oordeel laat ik liever over aan de mensen die hier met een lading argumenten en met meer kennis van zaken na de voorstelling over filosoferen (niks mis mee, zolang u maar een pint drinkt). Omdat de vrijwilligers van het IKL toch op een schappelijk uur thuis wilden zijn had men voor dergelijke mensen een snel en efficiënt quoteringssysteem ontworpen: omcirkel een smiley. En wie ben ik om een feilloos systeem te negeren?

1. Houses With Small Windows :  🙂 🙂 Een aangrijpende film die toont hoe de 22-jarige Dilan haar verboden liefde voor een man bekoopt met haar leven. Haar dood moet echter gecompenseerd worden door de familie van de man, waardoor er nog een slachtoffer valt. Regisseur Bülent Ozturk brengt dit zware onderwerp erg sereen in beeld, met stiltes die de situatie laten snijden bij de kijker en een einde dat u even wezenloos achterlaat.

2. Blue Monday :  🙂 Een zowel klassiek geschreven als klassiek in beeld gebracht relatiedrama met de immer charmante Wouter Hendrickx (‘Adem’) en jonge belofte Line Pillet (‘Little Black Spiders’). Niets wereldschokkends, maar eender welke film waarin Dirk van Dijck zijn norse zelf kan zijn verdient een smiley.

3. Dollhouse : 🙂 Ook hier weer geen bijster origineel idee (meisje wordt pop en pop wordt meisje), en de film weet niet echt welke toon ze moet aanslaan (horror? sprookje? familiedrama?), maar door de professionele uitvoering en goede acteurs toch een smiley (wat op het IKL-formulier zoveel als ‘goed’ betekent). De volgende keer Inge Paulussen een grotere rol geven en het worden er twee.

4. Emmenez-Moi : 🙂 Willeke van Ammelrooy, Reinhilde Decleir en Viviane de Muynck spelen een kliekje bejaarde vriendinnen in een trieste maar mooie kortfilm die wat inzakt na het begin, maar dat goedmaakt door een van de pot gerukt einde. En het wérkt.

5. Sonnet 81 : 🙂 Actrice Maaike Neuville is aan het kortfilmen geslagen en overtuigt met dit intieme drama over een groep vrienden die uitgenodigd worden door de ouders van hun overleden vriendin. Neuville vertelt haar verhaal met een minimum aan dialoog (als er al gesproken wordt loopt alles door elkaar) en met een beeldvoering die op de huid van de personages zit. Sterk.

6. Regarde-Moi : :-/ Hey, het kan niet allemaal goed nieuws zijn, maar deze kortste film uit de selectie vertelde een verhaal dat we al eerder gezien hebben, en had misschien beter voor een langere speelduur gekozen aangezien de personages nogal karikaturaal blijven.

Zo, nu kent u mijn mening over zes van de drieduizendzesentachtig kortfilms (toegegeven, een ruwe schatting) die u tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven kan gaan bekijken. Er is voor iedereen wel iets te vinden de komende week: Vlaamse kortfilms, animatiefilms voor de kroost, ‘Oscar shorts’ voor zij die ‘Dood van een Schaduw’ nog àltijd niet gezien hebben, er is zelfs een selectie getiteld ‘All About Sex’. U mag dan wel niet meer in Sinterklaas geloven, maar iémand is heel erg genereus geweest dit jaar.

Wat? Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2013, nog tot en met zat 7/12
Discipline? Film
Waar? STUK, Naamsestraat 96
Quanto costa? Mét cultuurkaart 6 euro, anderen 7,5 euro voor een ticket.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s