STUK zkt. BODY: De ideale man

De Ideale Man(c)Kurt van der Elst_tcm31-60564Wat? De ideale man van  Het Nationale Toneel  & NTGent
Discipline? theater
Waar? Schouwburg Leuven
Wanneer gezien? dinsdag 3 december 2013

 

Een pauze? Tsjein, dat moet een lange voorstelling worden. En inderdaad, De Ideale Man, heeft veel tijd nodig om haar verhaal te vertellen.

De scene is heel gedetailleerd uitgewerkt. Alle glaasjes staan in de kast, het haardvuurtje brandt, deuren leiden naar niet-zichtbare ruimtes. Daar wordt achteraf wel de spot mee gedreven, als een boek uit de kast halen niet zo simpel blijkt als eerst gedacht of als het decor naarmate het stuk vordert, uit elkaar begint te vallen. Dat weerspiegelt ook de innerlijke rollercoaster van een van de hoofdpersonages, Gertrude Chiltern, prachtig vertolkt door Anniek Pheifer. Haar ‘ideale’ man blijkt zijn politieke succescarrière namelijk aan een ietwat onwelriekend zaakje te danken te hebben. Als dit dreigt uit te komen, probeert hij zich nog in allerlei bochten te wringen, maar het is al te laat: Gertrudes droom stort, net als het decor, in.

Op zich geen slechte plot, op zich ook wel goed uitgewerkt, maar het duurt lang voor de voorstelling echt op gang komt. Dat gebeurt eigenlijk pas in het tweede deel, als de absurditeit verhoogd wordt en de gesprekken over politiek naar de achtergrond worden verschoven. Frank Focketyn voelt zich duidelijk goed in zijn rol als butler, schittert er ook in, en geeft de hele voorstelling het vleugje humor dat men bij een stuk als dit toch verwacht.

Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek herschreef twee jaar geleden Oscar Wildes komedie ‘An Ideal Husband’ uit 1895. Maar meer dan een eeuw daarna, blijft de moraal uit 1895 verassend actueel. De mens kan niet anders dan eigen winstbejag voorop te plaatsen. Zelfs Gertrude, hoog oplopend met haar goede moraal en haar hart voor goede doelen, vindt het blijkbaar vanzelfsprekend om met designerjurkjes en smuk, keer op keer haar status als ‘vrouw van’ te poneren. Elfriede Jelinek schreef met dit stuk een niet mis te verstane kritiek op onze huidige kapitalistische mentaliteit.

Te zien t/m 21 december, klik hier voor volgende voortellingen en wat meer info. Een trailer vind je hier.
€ 2,- korting voor cultuurkaarthouders.

door Joëlle Cooreman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s