“Wij offeren in onze voorstelling ‘le Sacre’ zelf” // UUR KULtUUR 12/12

Gisterenavond vond in STUK ons welverdiend derde UUR KULtUUR plaats. Deze keer was het de beurt aan een dansvoorstelling van de hand van Laurent Chétouane, een Frans-Duitse choreograaf met Algerijnse roots. Het was een weldoordachte voorstelling vol vuur en intense momenten waarin je niet wist waar eerst kijken.

chetouane

De originele schandaalvoorstelling van Vaslav Nijinski en Igor Stravinski, waarmee ze meteen ook de 20e eeuw de armen van het modernisme injoegen, heette “le Sacre du printemps” . De eerste opvoering veroorzaakte exact 100 jaar geleden een schokgolf van verontwaardiging bij de theaterbezoekende goegemeente, omdat ze totaal inging tegen alle toentijdse conventies uit het Parijse bourgeoistheater. De voorstelling begint normaal gezien met een eerste deel waarin allerlei heidense rituelen worden uitgedanst, om dan tijdens het tweede deel te culmineren in een zoenoffer. Een meisje moet geofferd worden om de cyclus der natuur verder te zetten en zo het begin van de lente -le printemps- te bewerkstelligen. In de versie die het UUR KULtuurpubliek gisterenavond te zien kreeg, werd het tweede deel weggelaten. Chétouane weigert immers zo’n offers te accepteren. In zijn eigen woorden: “Wat is dat voor een cultuur, een cultuur die vraagt om offers te brengen om zichzelf in stand te houden”.

De voorstelling begon in stilte, ware het niet dat iemand het nodig vond een krijsende baby mee de zaal in te nemen. Was Chétouane er niet zo tegen, we hadden het lawaaimakertje met veel plezier aan de lente geofferd. Maar toen de voorstelling zich niet veel later  ontspon, werd onze aandacht meteen naar de zeven wervelende lichamen op het podium gezogen. Die gingen zich te buiten aan een uitzinnige paringsdans en wij kwamen ogen tekort. Het deed ons een beetje aan een vogelkolonie denken. Die gedachte kregen we de rest van de voorstelling niet meer uit ons hoofd. Fladderende handen, gespreide armen en handenklappende bekjes, de fraaie danstaal paste perfect binnen dat plaatje. Fijn om te zien was Chétouane’s vertaling van de assimilatie van vreemde elementen in onze cultuur: of je past je aan, of je valt uit de boot. Dat gold ook voor onze ‘kolonie’. Een voor een proberen ze zich los te maken uit de groep, maar hun recent verworven individualiteit wordt al snel afgestraft door uitsluiting. Pas als ze hun dansbewegingen aanpassen worden ze weer opgenomen bij de anderen, en is het de beurt aan de volgende idealist om hetzelfde lot te ondergaan.

Het decor wordt basic gehouden, slechts 3 witte schermen omkaderen de scène. Daarop verschuift langszaam een foto van de zon van doek naar doek, om het aftellen naar de lente te illustreren. Omdat er geprojecteerd werd met een aanzienlijke hoeveelheid licht in de zaal, kreeg het geheel wel een wat amateuristisch trekje. Ofwel lag dat aan ons. Het deed alleszins denken aan slechte powerpointpresentaties in een halfverduisterde middelbare schoolklas, maar het schouwspel op de dansvloer maakte gelukkig alles goed. Ook leuk waren de gekleurde versieringen op de gezichten van de performers, zo kreeg ieder toch een eigen persoonlijkheid.

Het was een geslaagd UUR KULtUUR, en hoewel de volgepakte zaal voor een broeierige sfeer zorgde, trotseerden we die met volle goesting voor dit knap staaltje danstheater.

Voor zij die willen: “Sacré sacre du printemps” speelt vanavond 12 december nog eens om 20:30 in STUK en kost 12 euro met een cultuurkaart. Voor het vierde UUR KULtUUR liggen een reeks komische kortfilms klaar die op 15 januari als blokpauze getoond zullen worden in de Pieter De Somer-aula. Tot dan!

Door Joëlle Cooreman en Ben Tanghe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s