Leuvens Universitair Koor Kerstconcert // 17 december 2013

Wat: Leuvens Universitair Koor olv Marleen De Boo
Waar: Centraal Auditorium Gasthuisberg

Het sneeuwde nog nét niet, maar koud was het buiten zeker, en dat maakte dat het Leuvens Universitair Koor een ongeveinsd ‘gezellig-binnen-aan-de-open-haardgevoel’ kon neerzetten. Voor hun hemelse stemmetjes was de Begijnhofkerk (waar het kerstconcert de voorbije jaren doorging) behulpzamer, maar ze grepen de droge akoestiek van het Centraal Auditorium op Gasthuisberg met beide handen aan en roeiden met de riemen die ze hadden.

Met 94 zangers op het podium was een warme, volle klank de rode draad doorheen het concert. Het publiek werd een verrassend programma voorgeschoteld met muziek van Mendelssohn, maar ook een ode aan Vic Nees (hedendaags componist die eerder dit jaar overleed), enkele kerstklassiekers en spirituals die het koor deden dansen. Ze begonnen bescheiden, enkele wiegende stapjes tijdens Old Time Religion – jammer voor de mensen met een aanleg voor zeeziekte. In Everytime I feel the Spirit waren ze ambitieuzer en veranderden zelfs voor enkele seconden in een rijdende stoomtrein!

Met 19 werken is het onmogelijk om alles te bespreken, maar laat me toe om twee werken uit te lichten. In het eerste deel zong het LUK O Magnum Mysterium van Morten Lauridsen. Deze Amerikaanse componist schreef het werk in 1994 en gebruikte daarvoor een traditioneel religieuze tekst over de geboorte van Christus. Relevant dus. De muziek nestelde zich in onze oren en de engelenstemmetjes deden ons warm voelen vanbinnen. Zoals de presentatoren hadden aangekondigd was het een echt kippenvelmoment, en zo zouden er nog een aantal volgen.

Luister gerust naar een opname van dit werk door het Los Angeles Master Chorale, dan krijgt u er een beter idee van wat het werk voor effect had op het publiek.

 

 

In het tweede deel werden we naast kerstliedjes tevens getrakteerd op Five Hebrew Love Songs van Eric Whitacre. Hij toonzette vijf Hebreeuwse gedichten van zijn echtgenote Hila Plitmann. Het LUK werd begeleid door piano en viool en het Centraal Auditorium luisterde vol bewondering. Terecht! De liefdesliedjes waren sereen en intiem, een hele stijlbreuk met het vrolijke Hark, the Herald Angels Sing waarmee het LUK na de pauze het concert hervatte.

Een échte kerstman kwam het concert afsluiten en deelde cadeautjes uit. Met een ‘Happy New Year’ was het gedaan en kon de receptie beginnen.

Hou 8 mei al maar vrij in je agenda, want dan viert het LUK haar 45-jarig bestaan, en het zal de moeite zijn!

Een gedachte over “Leuvens Universitair Koor Kerstconcert // 17 december 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s