HIGGS // Donkere Materie 19/2

black hole

BOEM! Toen de ondergrondse deeltjesversneller van CERN in 2008 te Genève voor het eerst werd opgestart, beweerden kwatongen dat dit een zwart gat zou creëren dat heel de aarde en haar bewoners zou opslokken. Dit gebeurde gelukkig niet. Oef zeg!

Waar de experimenten wel toe leidden, was het bewijs van het bestaan van de tot dan toe slechts op papier bewezen Higgs-deeltjes. In deze lecture performance doet Jan van den Berg het relaas van zijn 7 jaar durende zoektocht en obsessie met het ongrijpbare higgsboson. Hoewel hij zelf geen wetenschapper is –en misschien juist daardóór- legt hij tijdens de twee uur durende voorstelling het fenomeen glashelder uit. Gebruik makend van een vakantiefilmpje van zijn bezoek aan een stam in Papua-Nieuw-Guinea schetst hij om op gang te komen op een humoristische manier de sub-atomaire situatie.

ritual

De setting is een eenvoudig decor met 3 hangende gloeilampen, 1 projectorscherm met laptop en een aantal voorwerpen op stoeltjes. De sympathiek ogende Jan van den Berg is een geboren verteller: met wilde, enthousiaste gebaren trekt Jan de toeschouwers mee in zijn verhaal. Zijn bezwerend rondzwaaiende armen geven het publiek het gevoel aan een groot kampvuur te zitten, waar een sjamaan de origines van het heelal uit de doeken doet. Het enthousiasme waarmee hij ronddanst over het podium legt een warme gloed over de anders donkere materie. Wat de hele voorstelling tot slot onvergetelijk maakt is dat na afloop van zijn eigen optreden Jan elke avond een andere natuurkundige interviewt die werkt in en rond CERN. Dit gesprek met andere voelbaar gepassioneerde sprekers zorgt dan weer voor een mooie link met de ‘échte’ wereld van de deeltjesfysica en tilt het geheel naar een hoger niveau. De uitleg van de schattige, beetje socially awkward Filip Moortgat clasht mooi met de grote gebarenperformance van Jan.

Ik weet niet welke soort voodoo dit is, maar ik voel me als leek toch doordrongen van dezelfde aantrekkingskracht tot de Higgsdeeltjes als diegene waar Jan van vervuld is. Puik werk, Jan-man picture-man!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s