Tips van de week! // Vijf tips aan het begin van het academiejaar

Dat de eerste week een drukte van jewelste is hoef ik jullie niet te vertellen. Eerstejaars worden om de oren geslagen met afkortingen, studiepunten en stadsplannen terwijl ouderejaars vaak op vijftien vergaderingen tegelijk moeten zijn. Gelukkig is die heisa nu achter de rug en is er tijd voor andere dingen, zoals concertjes meepikken.

Novecento
In oktober is Novecento de grote slokop in de Leuvense cultuurkalender. Deze concertreeks van het Festival van Vlaanderen voorziet gedurende de hele maand zeven concerten met nationale en internationale topuitvoerders. Hoewel de focus bij Novecento op werken uit de twintigste eeuw ligt, durft de organisatie al wel eens buiten de lijntjes te kleuren. Het openingsconcert hebben jullie weliswaar al gemist maar laat dat u vooral niet tegenhouden om de overige zes concerten mee te pikken. Zit je nu al wat krap bij kas en kan je maar één concert bijwonen, laat het dan dat op 16 oktober zijn. Dan brengt het befaamde quartet-lab werken van Beethoven, Bohuslav, Ravel en Crumb. Houders van een cultuurkaart kunnen dit alom geprezen strijkkwartet komen bezichtigen in het centraal auditorium Gasthuisberg voor slechts elf euro. Wil je alle concerten meepikken dan krijg je met je cultuurkaart niet minder dan 60% korting op een NOVECENTOpas.

LUCA Barokorkest
Op concerten van de universitaire ensembles is het uiteraard nog even wachten, maar op zondag 5 oktober kan u wel al naar de studenten van het Lemmensinstituut komen luisteren. Het Barokorkest van de LUCA school of arts, onder leiding van Makoto Akatsu brengt u dan een concert met als hoogtepunt een unieke compositie van C.P.E. Bach waarbij de fortepiano en de klavecimbel elk in de spotlight komen te staan. Het concert mag dan wel op zondagmiddag zijn maar tegen dan ben je dat pendelen toch al zo beu dat je graag een weekend in Leuven blijft. Cultuurkaarthouders mogen voor negen euro naar binnen.

Nightfall
Wie dacht dat alleen popartiesten op tournee gaan wanneer ze een nieuw album uitbrengen, slaat de bal volledig mis. Op woensdag 8 oktober komt de Belgische sopraan Elise Caluwaerts haar debuutplaat Nightfall voorstellen in de stadsschouwburg van Leuven. Centraal staan de 7 frühe lieder van Alban Berg maar daarnaast bevat de CD ook werken van Richard Strauss, Eisler en enkele werken voor piano solo van Claude Debussy. Kortom, een repertoire dat bestaat uit hoogtepunten van de late Romantiek. Slechts 14,40 euro kost een ticket om deze Belgische topzangeres te komen bewonderen.

Boris Giltburg en het Nationaal Orkest van België
Voor de enkelingen onder jullie die graag op vrijdag eens langer in Leuven blijven hangen is het concert op 17 oktober een ware must. Boris Giltburg, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano in 2013 zal dan te horen zijn in het Lemmensinstituut. Bijgestaan door het Nationaal Orkest van België zal hij twee van de Hongaarse dansen van Johannes Brahms (en neen niet de vijfde, die kent iedereen al), diens vierde symfonie en het concerto voor piano en orkest van Grieg brengen. Met achttien euro is het misschien het duurste concert uit deze reeks tips maar laat ons eerlijk zijn, dat is nog steeds geen geld om deze wereldberoemde pianist live aan het werk te zien.

TRANSIT
Tot slot staat aan het eind van oktober TRANSIT op het programma. Een heel weekend (ja, weeral in het weekend. Ik heb ook niet voor de programmatie gezorgd) dat bol staat van de hedendaagse kunstmuziek. Naast de vele moderne klassiekers is er ook ruimte voor creatie en zullen er een heel aantal nieuwe werken van Belgische componisten in première gaan. Zo komt ook Mauro Pawlowski, waarschijnlijk beter bekend als lid van dEUS, samen met het gitaarkwartet Zwerm zijn eigen creatie uitvoeren op 26 oktober. Op vertoon van je cultuurkaart krijg je een ticket voor zes euro. Heb je meer interesse dan kan je net als bij Novecento een TRANSITpas kopen met 60% korting.

Tickets voor alle bovenstaande tips zijn te verkrijgen via deze link. Is je honger na deze vijf aanraders nog steeds niet gestild, ga dan zeker eens kijken op de websites van de Leuvense cultuurhuizen: STUK, 30CC, Festival van Vlaanderen, Lemmensinstituut en Elisabethiade. Zie je jezelf ook op het podium plaatsnemen dan zijn de universitaire ensembles misschien wel iets voor jou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s