TIP: het 20ste Kortfilmfestival

Kortfilmfestival
Van vrijdag 28 november tot zaterdag 6 december vindt de twintigste editie van het Kortfilmfestival, Fonk vzw’s paradepaardje, plaats in Kunstencentrum STUK. Het festival presenteert, in coöperatie met partners als Humo en Canvas, een greep uit het aanbod van de opmerkelijkste kortfilms van het afgelopen jaar, en vult aan met een reeks premières en speciale evenementen (Q&A’s, workshops, een brunch etc.).

Twee competities, waarbij de winnaars gekozen worden door gespecialiseerde jury’s en door de kijkers, staan op het programma. De Vlaamse Competitie is tweedelig: ze focust op fictiefilms en animatiefilms. Het aantal geselecteerde producties was hoe dan ook nog nooit zo groot. Klassiek, experimenteel of een mix van beide – alle stijlen zijn terug te vinden in de vijf programma’s. De Europese Competitie bestaat uit negen reeksen die elk een kleine twee uur duren en omvat inzendingen uit verschillende landen. Er is tevens een speciaal luik toegevoegd, namelijk over kortfilms uit de Balkan. Het fijne is dat de competitiewinnaars in aanmerking komen voor een Oscarnominatie in 2016. Daarnaast is er een Wildcard-competitie die aanstormend talent een kans geeft om zich te bewijzen en zo een toekomst in de filmwereld uit te stippelen.

Verder vindt er een ode aan vier verschillende genres (horror, sciencefiction, romantiek en komedie) plaats, alsook een selectie uit de beste animatiefilms van 2014. Liefhebbers van experimentele filmkunst kunnen hun hartje ophalen in de twee Labo-programma’s. Voorts is er ook een samenwerking op touw gezet tussen het RITS en Colombia University, en worden de beste kortfilms van de studenten getoond. Wat betreft de geografische focus, wordt er dit jaar in samenwerking met het plaatselijke kortfilmfestival Curtas Vila do Conde, extra aandacht aan Portugal besteed. Bovendien worden twee artiesten in de spotlight gezet, namelijk Charlotte Vandermeersch (te zien in Loft en Wat Als?) en Wannes Destoop (bekend van Badpakje 46). Ontdek het programma hier!

In het STUKcafé kan je terecht voor een hapje en een drankje, maar ook voor muziek van eigen bodem, en twee kortfilms in teken van de Eerste Wereldoorlog en over de hype van virale video’s. Op het binnenplein van het STUK kan je ’s avonds een glaasje jenever nuttigen.

Een ticket voor een enkele voorstelling kost €7,5 en met cultuurkaart of STUKkaart €6. Het is ook mogelijk om een zestal tickets in een keer aan te schaffen, namelijk via de ZES X ZED-kaart die te koop is voor €36. Deze is niet strikt persoonlijk dus het delen met vrienden en familie is toegestaan.

Hou ook Facebook en Twitter in de gaten voor de laatste nieuwtjes!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s