TIPS voor een lekker literaire week

Een nieuwe week breekt aan, en dat vraagt om een paar verse tips! Dit keer richt yours truly zich tot de studenten die graag eens ander voer lezen dan hun cursussen, of die de monotone stemmen van hun proffen zo ongeveer wel beu gehoord zijn. De perfecte remedie: echte vertellers met pakkende verhalen.

‘50 jaar verbeelding’

Vijftig jaar nadat vele families vanuit Turkije en Marokko naar onze Belgische contreien trokken in het kader van de arbeidsmigratie, is het hoog tijd om de culturele balans op te maken, want al die nieuwkomers brengen natuurlijk hun eigen cultuur en creativiteit mee. In ’50 jaar verbeelding’ gaat gastvrouw Fatma Taspinar in gesprek met vijf schrijvers die zich (on)rechtstreeks beïnvloed voelen door het thema migratie. Zo is er bijvoorbeeld Ish Ait Hamou (je weet wel, dat ene jurylid van dat ene VTM-dansprogramma) die met zijn debuutroman ‘Hard hart’ een bestseller te pakken heeft, of Rachida Lamrabet, die in 2008 de debuutprijs won met ‘Vrouwland’, een roman over jonge mensen die hun plaats zoeken in de samenleving. Kortom: allen die vertrouwen hebben in een multicultureel België, daarheen!

Wat? 50 jaar verbeelding: Literatuur in de Marokkaanse en Turkse diaspora // Waar? 30CC/Schouwburg // Wanneer? woe 3dec

‘Babylons Interuniversitaire Literaire Prijs’ Openingsavond

Slijp uw potlood, en houd kladpapier in de aanslag, want vanaf donderdagavond kan je opnieuw je beste poging tot poëzie en proza insturen voor Babylons Interuniversitaire Literaire Prijs (een hele tongtwister). De officiële opening van deze schrijverswedstrijd vindt plaats in Boekhandel Boekarest, waar proffen stukjes van hun favoriete proza voorlezen en enkele literaire parels van 2014 worden voorgesteld. De gelukzakken met een cultuurkaart krijgen 10% korting op hun boeken.

Wat? Openingsavond 38ste editie Interuniversitaire Literaire Prijs // Waar? Boekhandel Boekarest  // Wanneer? dond 4dec

‘Wie klopt daar?’

foto Bas Bogaerts

Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt. Wie zou dat zijn? Het zijn Bart Moeyaert, Gerda Dendooven, en Gerrit Valckenaers met de voorstelling ‘Wie klopt daar?’. Door middel van vertelling, beeld en muziek brengen ze oude verhalen over ieders favoriete goedheilig man weer tot leven. Maar, wacht even vooraleer je de roze bril der nostalgie bovenhaalt: ‘Wie klopt daar?’ is een bikkelhard verhaal  over winter, kou, en honger – daarentegen, geen sinterklaasverhaal zonder eind goed al goed, dus geen paniek. Verwacht de lieve Sint niet in levende lijve op het podium, maar voel zijn geest ronddwalen in de verhalen. ‘Wie klopt daar?’ is geschikt voor kinderen, maar zijn we dat niet allemaal een beetje?

Wat? Wie klopt daar? // Waar? 30CC/Wagehuys // Wanneer? zondag 7dec

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s