Filmische apriltips

Met een thesisdeadline in het verschiet, zullen mijn cinemabezoekjes spijtig genoeg even stil liggen. Niettemin wil ik de filmliefhebbers toch wat tips meegeven om de paasvakantie goed door te komen. Drie klassiekers, al dan niet in de gangbare betekenis van het woord.

De klassieker: Fritz Langs M – Eine Stadt sucht einen Mörder

425025

Een In The Hall of the Mountain King-fluitende kinderlokker? Urbaan desillusionist Fritz Lang gaat met zijn eerste geluidsfilm controverse alvast niet uit de weg. Deze psychologische thriller neemt de kijker mee naar de Berlijnse onderwereld waar de mob samenkomt om een maatschappelijk probleem, zijnde M (een benauwd kijkende Peter Lorre), te bestrijden. M – Eine Stadt such einen Mörder is als een goede wijn: 84 jaar oud en nog steeds razend spannend. Op 16, 18 en 21 april is deze klassieker te bezichtigen in de cinemazalen.

De cultklassieker: Quentin Dupieux’ Rubber

Rubber_091

They see me rollin’, they hatin’. Een tot leven gekomen autoband slaat uit existentiële problemen aan het moorden, en het publiek van de film in Rubber stond erbij en keek ernaar. Mr. Oizo brengt een meta-analyse van de B-film onder begeleiding van zijn eigen en Gaspard Augés welbekende elektrotonen. Veel waaroms, nog meer daaroms. Liefhebbers kunnen in Cinema ZED terecht op 10,12 en 14 april voor een portie cult en kitsch, evenals drie andere Dupieux-films, namelijk Reality, Wrong en Wrong Cops.

De instant klassieker: Paul Thomas Andersons Inherent Vice

inherent-vice-image-joaquin-phoenix-2

A trip down memory line, maar ook een trip door het met wiet benevelde Los Angeles van de jaren 1970, alsook in het hoofd van hippiedetective Doc Sportello (een schitterende Joaquin Phoenix). Tripception, vooral omdat je als kijker ook wordt meegesleurd in de kolk van verwarring en hilarische buitensporigheden die de verdwijning van Sportello’s ex-liefje Shasta (Katherine Waterston) met zich meebrengt. Gezien de gegarandeerde kwaliteit van het label PTA en de vele speeldata, heb je geen geldig excuus om Inherent Vice te missen. Te zien op 2, 3, 4, 5, 6, 8 en 10 april.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s