Tip: Docville (1 mei – 9 mei)

docville
Docu-crazed
? Stip dan vrijdag 1 tot zaterdag 9 mei aan in je agenda. Op dat moment vindt de elfde editie van het internationaal gelauwerde documentairefilmfestival Docville plaats. In STUK, Cinema ZED, M-Museum, 30cc en Kinepolis, meer bepaald. Ook dit jaar is een reeks onorthodoxe documentaires uit zowel binnen- als buitenland gekozen die komaf maken met het clichébeeld. Stuk voor stuk vernieuwend, confronterend en meeslepend.

Nationale selectie
Een eclectisch portret over Brussel, een reflectie over de nasleep van oorlog of toch maar een beeltenis van overheidswerknemers in Kinshasa? Tien ijzersterke producties van eigen bodem nemen het tegen elkaar op en de strafste gaat lopen met de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire.

Internationale selectie
Geselecteerd uit bijna duizend inzendingen, zijn deze tien onuitgegeven documentaires de crème de la crème. Over mens-zijn, buitenaards leven en andere exotische mysteries. De jury van Canvas selecteert de cinematografisch meest in het oog springende documentaire voor een prijs.

Weten en geweten
Dat documentaires de ogen openen, is een feit. In deze categorie worden maatschappelijk relevante thema’s, technologische vooruit- en achteruitgang, en de clash tussen mens en natuur aangehaald. Deze nieuwe documentaires zijn in de running voor de beste schepping van een (ge)weten.

Festivalfavorieten
Negentien wereldwijd geapprecieerde toppers veroveren de Leuvense filmzalen. Denk aan Kurt Cobain, Edward Snowden en Sergio Herman, net als aan projecten van welluidende namen als Wim Wenders en Joshua Oppenheimer. Alleen al om mee te zijn met actuele conversaties, check.

Films in M
Museum M staat voor kunst en kunst is dan ook het onderwerp van de documentaires op deze locatie. Over imiteren, strijdende curatoren, homoseksuele popart-artiesten, bronzen sculpturen en de schoonheid van lelijkheid. Een kijk in het hoofd van de kunstenaar.

Outside the dox
BBC-documentaires zijn heerlijk, maar er bestaan ook alles-uitdagende projecten die conventies overschrijden en net dat stapje verder gaan. Een Nouvelle Vague der Documentaires, zo je wilt. Liefhebbers van experimentele collages, dit is jullie categorie.

Thrilling docs
Zes documentaires die je naar het puntje van je stoel zullen drijven, zes prenten met filmische allures. Spannende mythes, urban legends of heldenverhalen, allen zitten ze vol waarheid en thrillerelementen. Een nieuwe trend voorafgegaan door de lezing Adding Drama to Documentary.

En verder
Een programma voor kinderen! Tal van lezingen van en gesprekken met interessante gasten! Vurige debatten en informatieve sessies! En last but not least… een prijs voor de beste (lees: meest aangrijpende) Vlaamse Tv-documentaire!

Dus…

Zin in een week vol verwondering? Dan is Docville the place to be. Neem een kijkje op de website of in de folder voor verdere specificaties. Tickets kosten standaard €7,5 en eigenaars van een cultuurkaart betalen €6 voor een ticket. Veelkijkers schaffen best een festivalpas aan die toegang tot alle reguliere vertoningen includeert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s