Citizen Four: de Docville thriller

Docville ‘Citizen Four’ – Film / Documentaire – 05.05.2015 – 19.00 uur, 30CC/Wagehuys

De veelbesproken documentaire van Laura Poitras, ‘Citizen Four’, over het schandaal dat klokkenluider Edward Snowden aan het licht bracht over massale afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid, stond met stip aangeduid op het programma van heel wat Docville-bezoekers, zo bleek uit de uitverkochte zaal in het Wagehuys. De officiële bioscooprelease van deze film in België vindt pas plaats op 3 juni, maar wij kregen al een exclusief voorsmaakje van deze Oscarwinnende revelatie.

Of deze Oscar vooral omwille van het sensationele en maatschappelijk niet te verwaarlozen thema of omwille van de artistieke waarde van deze documentaire werd toegekend, valt moeilijk in te schatten. De thriller-achtige atmosfeer en het inventieve spel tussen voice-overs, cryptische computertaal en een narratieve filmstijl waren vooral in het begin van de documentaire een heel sterk punt, terwijl deze aandacht voor de vormgeving naar het einde toe wat verslapte en de nadruk eenzijdig op de boodschap kwam te liggen, die hoe dan ook overeind bleef: ‘Big Brother is watching you’. Wat vaststaat, is dat niet alleen Edward Snowden na het zien van deze film als een held naar voren komt, maar zeker ook de maaktster, Laura Poitras, die hiermee niet alleen haar persoonlijke vrijheid en veiligheid op het spel zette, maar samen met Snowden de verantwoordelijkheid op zich nam om de wereld bewust te maken van de niet te onderschatten bedreiging voor onze privacy. Door de toenemende controle van de Amerikaanse overheid over de ‘staatsveiligheid’, werden de afgelopen jaren miljoenen burgers afgeluisterd en bespioneerd. Waar ligt de grens tussen het bewaken van de staatsveiligheid en de inbreuk op iemands privacy? Deze vraag waarde als een voortdurend spook door de film.

Poitras heeft er een missie van gemaakt het Amerika van na 9/11 in kaart te brengen, en maakt met ‘Citizen Four’ het slotstuk van haar trilogie over de gevolgen van deze mijlpaal in de Amerikaanse geschiedenis. Wat ze met deze documentaire echter vooral lijkt te willen laten zien, is hoe ‘the war on terror’ geen strijd meer tegen terreur lijkt te zijn, maar een strijd die zich tegen de burgers zelf heeft gekeerd, door iedereen als een potentieel gevaar te zien en daarmee de inbreuk op de privacy te willen rechtvaardigen. Poitras brengt niet alleen de aanloop naar de bekendmaking van dit wereldschokkende nieuws in beeld, maar ook haar bijzondere ontmoeting met Snowden en de gevolgen van zijn dapper optreden, zoals zijn eigen vlucht voor vervolging door het Amerikaanse gerecht, dat hem aanklaagt wegens ‘spionage’. Daarbij hanteert Poitras een onderhoudende, en bij momenten zelfs thrillerachtige vertelstijl, waardoor de kijker echt wordt meegezogen in het wedervaren van een bescheiden data-analist. Nooit gedacht dat computers, data en codes zo spannend konden zijn!

Een gedachte over “Citizen Four: de Docville thriller

  1. Pingback: Twee filmtips in één klap | CLUB KULtuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s