Over een kindertijd

Met een paar medestudenten gratis naar een Franse film gaan in een cinema waar popcorn en cola verbannen zijn zou gemakkelijk kunnen doen denken aan de schooluitjes die vaak zo onpopulair waren in het middelbaar. Maar hoe saai het was om als tiener in het dichtstbijzijnde filmcomplex een “educatief verantwoorde” film te bekijken, zo fijn was het nu om voor UUR KULtUUR naar Une enfance te gaan. Hier voor mijn eerste CLUB KULtuur blog een review.

3f2a510b24a4c3af616d30882c0cdfcde465d2c4

In Une enfance toont Franse regisseur Philippe Claudel (I’ve Loved You So Long, Grey Souls, Tous les soleils) ons de zomer van de 13-jarige Jimmy. Jimmy woont samen met zijn 8-jarig halfbroertje Kevin, zijn moeder Pris en stiefvader Duke in een klein stadje in het noorden van Frankrijk. De film begint tijdens het einde van het schooljaar en al snel wordt duidelijk dat de thuissituatie van Jimmy problematisch is. Pris heeft een tijd in de gevangenis gezeten, maar lijkt nu ze terug hoederecht heeft niet minder afwezig door haar drugsverslaving. Haar autoritaire vriend predikt over onbetrouwbare politici en profiterende immigranten, terwijl hij zelf werkloos is en van diefstallen en drugsdeals leeft. In een huis waar drank en drugs dagelijkse kost zijn, zien we Jimmy, die al twee keer is blijven zitten, de taken van zijn ouders overnemen. Hij moet voor zijn broertje en zelfs zijn moeder zorgen, koken en winkelen in een pijnlijke routine die niet bestemd is voor een kind. En terwijl Kevin naar zee kan met hun oma, moet Jimmy de zomer alleen door zien te brengen in de streek rond hun huis.

De kracht van deze film zit in haar realisme. De volledige cast geeft een zeer geloofwaardige performance, maar Alexi Mathieu, de jonge acteur die Jimmy speelt, doet dit ondanks de moeilijke omstandigheden van het personage met ongelofelijk veel overtuiging. Zonder lange monologen en zelfs zonder een enkele traan of glimlach slaagt Mathieu erin een bijzonder gevoelig en genuanceerd personage neer te zetten. Iets dat waarschijnlijk niet veel (volwassen) acteurs zou lukken. De verantwoordelijkheid en het plichtbewustzijn van het personage zijn bijna tastbaar in zijn stille blikken en handelingen, zonder gespeeld of overdreven te lijken. In zijn zwijgen, in zijn aarzelingen en in zijn eenzame omzwervingen zien we kwetsbaarheid en een gespannen gevoel van uitzichtloosheid, maar ook veerkracht en sluimerend potentieel.

Deze geloofwaardigheid is precies wat het script (geschreven door Claudel) nodig heeft. Een film over mensen in armoede kan al snel veranderen in een verhaal van melodramatische stereotypes met een soort moraliserende boodschap (“Don’t do drugs, kids, and stay in school!”). Une enfance heeft zeker dramatische momenten (hier niet gespoild, for your viewing pleasure), maar vervalt gelukkig niet in clichés, mede dank zij haar onderwerp. Naast de ellende die de jongens ervaren wanneer ze thuis zijn, zien we ook de simpele pleziertjes en de non-events waaruit de kindertijd bestaat. Hieraan wordt bijgedragen door de inertie van een zomervakantie: de tijd lijkt stil te staan in een zee van zonnige dagen zonder school of regels.

Dit gevoel past perfect in de mooie omgeving van een Frans stadje waar een industriële site overwoekerd wordt door de natuur, waar Claudel overigens zelf is opgegroeid. Met andere woorden: deze eerste UUR KULtUUR film van het academiejaar sloeg de bal meteen juist. Une enfance is een zware film op een goede manier. Het is een prachtig portret van menselijkheid en een reminder aan hoe moeilijk het soms is om te dromen.

Wat? UUR KULtUUR film Une enfance // Waar? Cinema ZED // Wanneer? woensdag 21 oktober, om 20:00 en 22:30 // Prijs gratis voor studenten met een cultuurkaart, respectievelijk 7,5 en 6 euro voor anderen

Une enfance speelt nog op 23, 25, 28 en 30 oktober en 1 november in de reguliere programmatie van Cinema ZED.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s