The Tribe

Wanneer The Tribe begint met een scherm waarop te lezen is dat de film niet vertaald of ondertiteld is, is de toon meteen gezet. De film speelt zich namelijk af in een internaat voor dove jongeren in Ukraine, waar de studenten er na de schooluren een soort crimineel netwerk op na houden. Ze vormen een gemeenschap die draait om geld, gevoed door gewelddadige overvallen en prostitutie. Een nieuwkomer, gespeeld door Grigoriy Fesenko, ziet er op het eerste zicht onschuldig uit, maar bewijst al snel zijn potentieel in de bende. Hij wordt verliefd op de vriendin van het bendehoofd (Yana Novikova) en door deze verboden liefde escaleert de situatie volledig.

TheTribe1

Het bijzondere aan The Tribe is dat het niet gewoon over mensen met een auditieve beperking gaat, elk woord in de film wordt ook geuit in gebarentaal. Dit klinkt heel ongewoon, maar het is vooral fascinerend omdat het ons eigenlijk terugbrengt naar de stille films. We vergeten soms dat dit medium stil geboren is en dat de geluidsfilm nog geen 100 jaar oud is. Hoewel we niemand horen praten en er geen soundtrack is, is The Tribe echter geen volledig stille film en de weinige geluiden (you’ll know them when you hear them) rondom deze stille gemeenschap blijken zeker zo krachtig als de stilte zelf. Zo zeggen de geluiden die voortkomen uit gebarentaal bijvoorbeeld ongelofelijk veel over wat en hoe iets gezegd wordt. Zelfs al heb je geen idee wat iemand zegt, de geluiden van handen die over elkaar bewegen en de intensiteit waarmee geluidloze woorden uitgesproken worden, zijn heel indrukwekkend.

Daarnaast is de film niet melig, voorspelbaar of neerbuigend, zoals sommige films over mensen met een beperking wel zijn. In tegendeel, de film is zelfs bijzonder gewelddadig en expliciet. Het niet kunnen horen is een centraal thema in de film en we zien welke gevaarlijke gevolgen deze beperking kan hebben, maar The Tribe is geen sensibiliseringsactie om medelijden op te wekken. De personages zijn even agressief en gruwelijk als de leden van elke andere criminele jongerenbende en hun zelfstandigheid of zelfredzaamheid wordt op geen enkel moment in vraag gesteld.

Ondanks al de suspense en de intrige is de film met haar 129 minuten nogal lang. Door de gebarentaal, die de meesten niet machtig zijn, vraagt The Tribe veel van haar kijkers. Er zijn veel dialogen en hoewel de gevoelens er achter altijd duidelijk zijn, is het moeilijk om het verhaal goed te kunnen volgen zonder te weten wat er precies gezegd wordt. Soms is het dus onduidelijk wat er gebeurt en moet je voor jezelf proberen te interpreteren wat de beelden betekenen. Niet gemakkelijk.

Toch is de film zeker de moeite waard. Het talige begrijpen dat wegvalt, terwijl het voor velen van ons net zo vanzelfsprekend is, is zeer intrigerend, zeker in een film als deze. The Tribe is soms misschien mysterieus en moeilijk te doordringen, maar dat neemt niks weg van de manier waarop de film overweldigt en bij je blijft.

Wat? The Tribe // Waar? Cinema ZED // Wanneer? dinsdag 17 november, 20:00 // Prijs: 7,5 euro, 6 euro met cultuurkaart

The Tribe speelt nog op 20 en 21 november in Cinema ZED.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s