Recenseren kan je leren: workshop van Evelyne Coussens

Alle huidige bloggers van CLUB KULtuur zijn leekjes in het vak recenseren. Een culturele interesse is dan wel zeker aanwezig, ervaring in het schrijven – en vooral recenseren, want dat blijkt nog iets héél anders te zijn – missen we allemaal. Omdat wij elkaar dus niet altijd kunnen vooruithelpen en nooit geëvalueerd worden, keken we allemaal uit naar het moment waarop we voor het eerst eerlijke en gefundeerde kritiek zouden krijgen van een professional.

Dienst Cultuur KU Leuven organiseerde voor de CLUB KULtuur-bloggers een workshop kritisch schrijven. Specialiste ter zake, Evelyne Coussens, Taal- en Letterkundige en recensente voor onder andere De Morgen, nam hopen tips en een enorme dosis ervaring mee om ons te verrijken met oprechte en persoonlijke commentaar. Het decor: de grote Verbeekzaal in STUK, alleen voor ons, mét gratis drankjes – want wij hebben zo onze privileges… Na een boeiende, informele kennismaking overliep ze met ons telkens één recensie van elke blogger en deelde ze ten slotte heel wat tips en de ideale structuur van een recensie met ons mee. Erg leerrijk is dat zij op die manier ieder van ons heeft gewezen op zijn of haar persoonlijke werkpunten, waarmee we in de toekomst zeker aan de slag kunnen gaan. Bovendien onderstreepte ze ook onze kwaliteiten, waardoor we niet onzeker naar ons kot terugkeerden. Het was overigens erg aangenaam om te merken hoezeer Evelyne zich had voorbereid op de avond en de tijd had genomen om recensies van ons allen op voorhand door te nemen.

Wat we hebben opgestoken uit deze interessante workshop? Als recensent moet je je ogen en oren steeds geopend houden, lezen, discussiëren en gesprekken voeren. Een recensent geeft niet zijn mening, maar moet vooral analyseren en interpreteren, en mag zichzelf niet vóór het kunstwerk plaatsen. Je kijkt en luistert met andere woorden zowel met je hart als met je verstand. Oefenen is overigens groeien, met vallen en opstaan, en dus zijn wij opgetogen deel uit te kunnen maken van CLUB KULtuur: hét ideale medium om die nog missende ervaring op te doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s