(film)TIPs van de week

Na een weekje kortfilms in Cinema ZED, is het weer tijd voor langspelers. Bij deze enkele tips om er terug in te komen met de full length films.

laatste vertoningen: The Diary of a Teenage Girl

In deze film, gebaseerd op de gelijknamige semi-autobiografische graphic novel van Phoebe Gloeckner, volgen we Minnie Goetze. Het verhaal speelt zich af in San Francisco in 1976 en begint wanneer Minnie voor de eerste keer seks heeft met de knappe vriend van haar moeder. Verteld en geïllustreerd door de dagboekopnames en tekeningen die Minnie maakt zien we haar relatie met zichzelf, haar moeder, haar beste vriendin en de wereld rondom veranderen. De film vindt het perfecte coming of age gevoel tussen komedie en drama dankzij de zalige Minnie en haar avonturen, de fijne jaren ’70 sfeer en geweldige animaties.

Voor wie houdt van: straffe vrouwen en taboeloze vrouwelijke seksualiteit, de ongelofelijke Bel Powley, Kristen Wiig (zelfs wanneer ze geen comedy doet), de goddelijke Alexander Skarsgård, animatie.

Wat? Diary of a Teenage Girl // Waar? Cinema ZED // Wanneer? 6 en 7 december, op verschillende tijdstippen // Prijs: 7,5 euro, 6 euro voor late avondvoorstellingen of met cultuurkaart

No Man is an Island

In No Man is an Island brengt Tim De Keersmaecker de verhalen in beeld van twee jonge vluchtelingen die opgevangen werden in Lampedusa. Omar komt uit Tunesië en vond een thuis bij een dokter die de aanspoelende vluchtelingen behandelt, terwijl de Ghanese Adam terechtgekomen is bij een hoteluitbater op het eiland. De documentaire toont de interessante juxtapositie tussen de verhalen van de jonge mannen, hun nieuwe ‘families’ en de idyllische omgeving.

Persoonlijke noot: deze documentaire gaat over een zeer gevoelig onderwerp waarover het niet zo gemakkelijk is om een tip te schrijven. Ik raad iedereen aan om gewoon de trailer te bekijken en voor zich te laten spreken.

Voor wie houdt van: hedendaagse thema’s, Noord-Zuid, knappe beelden en harde verhalen, zichzelf met verschillende bronnen genuanceerd informeren over de opvang van vluchtelingen.

Wat? No Man is an Island // Waar? Cinema ZED // Wanneer? 8, 10, 11 en 13 december, op verschillende tijdstippen // Prijs: 7,5 euro, 6 euro voor late avondvoorstellingen of met cultuurkaart

De avant-première wordt gevolgd door een debat met de regisseur.

Slow West

Deze eerste langspeelfilm van voormalig muzikant John Maclean is volgens de critici een echte aanrader. Jay, een tienerjongen uit het Schotland van eind 19e eeuw vertrekt naar het wilde westen van Colorado om zijn geliefde Rose te vinden, maar ontdekt al vlug dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Op zijn reis komt hij Silas tegen, een outlaw die even mysterieus als gevaarlijk is en bereid is hem te beschermen tegen betaling. Wanneer Jay ontdekt dat er een prijs op het hoofd van Rose staat wordt zijn missie alleen moeilijker.

Voor wie houdt van: humoristische (maar daarom niet minder gewelddadige) Westerns, jonge liefde, cowboys en vooral als ze stiekem Michael Fassbender zijn, het prachtige Nieuw-Zeelandse landschap nu eens verschalkt als prairie.

Wat? Slow West // Waar? Cinema ZED // Wanneer? 6, 11, 12 en 13 december, op verschillende tijdstippen // Prijs: 7,5 euro, 6 euro voor late avondvoorstellingen of met cultuurkaart

Kwantumrevolutie

Sinds in 1911 de eerste Solvayraad van fysica en chemie plaatsvond in Brussel, met grote namen als Marie Curie, Albert Einstein en Erwin Schrödinger (ja, die met zijn kat), komt de internationale top van natuurkundige wetenschappers ongeveer om de twee jaar samen onder deze noemer. Op deze raden worden de grote ontwikkelingen en ontdekkingen besproken en ze vormen dan ook een belangrijk onderdeel van onze historisch-wetenschappelijke context. Om de 100ste verjaardag van deze conferentie te vieren werd een speciale editie georganiseerd samen met een succesvolle tentoonstelling en deze documentaire. Kwantumrevolutie tracht de geschiedenis en de belangrijkste basisprincipes van de kwantumfysica uit te leggen met behulp van experimenten en de kundige uitleg van echte wetenschappers.

Voor wie houdt van: nerding out, de kwantumfysica en haar intelligente en gepassioneerde wetenschappers, de zeker zo intelligente Danira Boukhriss, Technopolis voor gevorderden.

Wat? Kwantumrevolutie // Waar? Cinema ZED // Wanneer? 15, 17 en 19 december, op verschillende tijdstippen // Prijs: 7,5 euro, 6 euro voor late avondvoorstellingen of met cultuurkaart

algemene tip: The Best of 2015

Om af te sluiten nog een snelle heads up voor Cinema ZED’s The Best of 2015. In de traditie van eindejaarlijstjes ‘herprogrammeert’ ZED vanaf 9 december de acht beste films van het afgelopen jaar met Relatos Salvajes, Son of Saul, Turist, The Lobster, Le Tout Nouveau Testament, Birdman, Youth en Timbuktu. Heb jij dus tot jouw schaamte één van deze toppers gemist op het grote scherm? Of ben je net connaisseur pur sang en wil jij je favoriet herbekijken? Haast je naar de website en boek die tickets!

Een gedachte over “(film)TIPs van de week

  1. Pingback: (film)TIPs van de week | CLUB KULtuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s