Een niet-zo-stiekem kijkje in het dagboek van een tienermeisje

Iedereen weet dat een dagboek heilig is en vooral volkomen geheim (daarvoor dienen natuurlijk die gouden slotjes), maar dankzij The Diary of a Teenage Girl mogen we eindelijk een kijkje nemen.

The-diary-of-a-teenage-girl-Trailer_thumb16

The Diary of a Teenage Girl is gebaseerd op de gelijknamige semi-autobiografische graphic novel van Phoebe Gloeckner. In deze film volgen we Minnie Goetze (Bel Powley), een 15-jarig meisje in het San Fransisco van 1976. Het verhaal begint wanneer ze voor het eerst seks heeft met Monroe (Alexander Skarsgård), de vriend van haar moeder (Kristen Wiig). Om dit bijna magische moment vast te leggen begint ze met het maken van dagboekopnames op een cassetterecorder. Samen met haar tekeningen – Minnie is een beginnende artieste – illustreren de de stemopnames haar ontdekking van zichzelf en haar seksualiteit. Maar niet alleen zij verandert, ook de relaties die ze heeft met Monroe, haar moeder, haar beste vriendin en de wereld rondom zijn niet meer hetzelfde.

De film, overigens het adaptatie- en regiedebut van Marielle Heller, was na haar première een tijdje gehuld in controverse. Enerzijds werd The Diary of a Teenage Girl geroemd door de pers als een revelatie en de beste coming of age film in jaren. Anderzijds werden de gevoelige onderwerpen in de film (jonge vrouwelijke seksualiteit, experimentatie met drugs en alcohol, tienerrebellie, de relatie tussen een jong meisje en een oudere man) door distributeurs gezien als niet geschikt voor jonge kijkers. Dit laatste ging geheel in tegen de bedoelingen van Heller en Powley, die met The Diary of a Teenage Girl niet alleen de samenleving een spiegel willen voorhouden, maar ook tienermeisjes die hun seksualiteit ontdekken een stem geven en een hart onder de riem steken.

Dit doel bereiken ze trouwens met gemak. Wanneer we Minnie in de allereerste scene horen vertellen over haar eerste keer is het al snel duidelijk dat ze geen schrik heeft van haar seksualiteit. Ze is niet zomaar een slachtoffertje dat verleid werd door een knappe oudere man die beter zou moeten weten, zij neemt initiatief. Zoals haar moeder zegt: “you have a kind of power, you know, you just don’t know it yet”. Maar eigenlijk weet Minnie dat wel al en wij mogen deel uitmaken van haar verkenning van die kracht. Want ondanks de onzekerheid en de angst die we horen in haar mijmeringen (“ugh I feel so awkward and ugly and naive and lonely”, “what if nobody ever loves me?”) zien we haar ook argeloos en vrij ronddansen of speels flirten.

Hoewel de spontane, frivole en vaak provocerende scenes de lichtheid van de adolescentie heel goed vastnemen, zijn de momenten van stille introspectie hetgeen de film écht maken. We zien Minnie dromend in bad liggen terwijl ze nadenkt over wat het betekent om gewild te worden. We zien haar naar haar naakte spiegelbeeld staren terwijl ze schijnbaar zoekt naar veranderingen in zichzelf en naar sporen van haar diepe verlangens in haar ogen. Deze momenten spreken voor het ontdekken dat onvermijdelijk bij opgroeien hoort. Ze vermijden dat de film zichzelf verliest in die vrolijke lichtheid van eerder en zorgen voor het moeilijke evenwicht tussen drama en komedie dat een goede coming of age film nodig heeft.

26-diary-of-teenage-girl_w1200_h630

Met haar fijne 70’s soundtrack, kleren en kleuren, lekker grillige animaties en heerlijke hoofdpersonage is The Diary of a Teenage Girl een prachtige film die het tienermeisje-zijn heel mooi behelst. En laten we eerlijk zijn: dat gebeurt niet al te vaak. Misschien is het dus nog niet zo erg om stiekem wat tijd in het hoofd van een tienermeisje door te brengen. Zoals onze Minnie het zo mooi zegt: this is for all the girls when they have grown.

Wat? Diary of a Teenage Girl // Waar? Cinema ZED // Wanneer? maandag 7 december, 22:30 // Prijs: 6 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s