BlokUUR KULtUUR Comedy Shorts: kort maar krachtig!

Sommige studenten zitten nog middenin de examenperiode, anderen zien het licht aan het einde van de tunnel al, maar iedereen kan een goede pauze gebruiken. Gelukkig hadden we deze week BlokUUR KULtUUR: het perfecte excuus om de boeken even toe te doen, de (vettige) haren in de plooi te leggen en nog eens buiten te komen voor een beetje cultureel verantwoorde ontspanning.

En ontspannend was het zeker. Voor BlokUUR KULtUUR werden volgens traditie vier comedy short films geprogrammeerd in samenwerking met Cinema ZED en het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Dit jaar werd gekozen voor Yes, We Love, Malaguti Phantom, Le Mur en, het kroonstuk van de avond, Kung Fury.

Yes, We Love / Ja, Vi Elsker

Hallvar Witzø / 2014 / 14 min. / Norway

javielsker

In tegenstelling tot onze nationale feestdag, wordt de Noorse Grunnlovsdag uitbundig gevierd met optochten, voordrachten, feestjes en natuurlijk het alomtegenwoordig volkslied Ja, vi elsker dette landet waarnaar de titel van deze kortfilm verwijst. In Yes, We Love zien we echter de keerzijde van deze festiviteiten voor vier Noren. Want zoals Birger wil niet elk 10-jarig jongetje in een stoet meemarcheren in traditionele volkskledij. En misschien wil Konrad, een oorlogsheld op leeftijd, gewoon taart wilt eten in plaats van te luisteren naar de zoveelste speech. Verder verknalt een afwijzing het feestje helemaal voor de wraakzuchtige, maar vooral heel zatte tiener, Carina, terwijl een afgelegen sauna-retraite voor de 46-jarige vader-van-twee Ola minder rust en soul searching teweegbrengt dan gehoopt.

Yes, We Love is op een subtiele en tragikomische manier een geestige en zeer geslaagde kortfilm. In veertien minuten slaagt Witzø erin om zonder duiding elk van de vier personages een onmiskenbare, pittige persoonlijkheid te geven en hun korte verhalen stevig te verankeren in herkenbare momenten. En hoewel de verhalen volledig van elkaar verschillen hebben ze elk een desastreus einde en dezelfde boodschap: misschien zijn feestelijkheden niet altijd voor iedereen.

Malaguti Phantom

Sam de Jong / 2014 / 8 min. / Netherlands

malagutiphantom

Zoals de scooterfanaten onder ons waarschijnlijk al weten is een Malaguti Phantom een soort brommer. Deze gelijknamige short van de beloftevolle Sam de Jong gaat over een jongeman die uit zijn sociaal isolement tracht te komen door zich te conformeren: hij moet en zal bij een stoer groepje hangjongeren met getunede brommers horen. We zien zijn eenzame leven en werk in een garage, zijn vergeefse pogingen die met spottend gelach onthaald worden en zijn fantastische dromen waarin hij de leader of the gang wordt.

Malaguti Phantom neemt plaats in een soort hypergestileerd Nederlands dorp waarbij de setting van hedendaagse elementen in jaren ’80 glamrock juweeltinten een herkenbaar, maar tegelijk bevreemdend effect geven. Dit wordt verdergezet in het uiterlijk van het onwennig hoofdpersonage dat heel lang en Nederlands is en brandwonden heeft in zijn gezicht. Dat hij zo duidelijk en zo hard en zo onsuccesvol probeert erbij te horen, draagt bij aan de zwarte humor die misschien niet haha-grappig is, maar wel voor die bitterzoete kriebel zorgt die bij dit genre hoort. Het plat Hollands taalgebruik van de jongens helpt alleen maar. “Dat meenie niet! Hebbie knoppies late zette?” Ja, man.

Le Mur

Samuel Lampaert / 2015 / 7 min. / Belgium

lemur

Deze kortfilm van de Belgische Samuel Lampaert speelt zich af in een kleine studio middenin een dicht appartementencomplex in Hongkong. In deze studio woont Chung, een verveelde weduwnaar die op een dag besluit een foto op te hangen van zijn gestorven vrouw. Helaas (of net gelukkig?) blijkt de muur waar hij een stevige nagel in slaat heel dun te zijn en besluit zijn buurman de nagel simpelweg terug te slaan. Hierop volgt al snel een steeds groter wordend gat in de muur, een kennismaking en de eenmaking van hun studio’s.

In deze kortfilm gaat het niet zozeer om het vormgeven van personages of een verhaal – Chung en zijn buur lijken elkaar niet zo veel te vertellen te hebben – als om het projecteren van een idee. Alleen en in zichzelf gekeerd leven tussen zoveel vreemden is eigenlijk niet normaal, dus misschien is het niet zo gek om wanneer je een kans krijgt om die toestand te doorbreken, die kans met beide handen te grijpen. Een simpel idee, met een simpel resultaat. Le Mur is slim, en grappig op een hele low key manier met als climax het doorbreken van de muur, dat een hoog slapstick gehalte heeft.

Kung Fury

David Sandberg / 2015 / 31 min. / Sweden

kungfury

Kung Fury is een politieman uit Miami die magische kungfu krachten heeft gekregen nadat hij tegelijkertijd gebeten werd door een slang en geraakt werd door bliksem. Hij gebruikt zijn krachten om slechteriken te vangen, maar staat voor de grootste zaak in zijn carrière wanneer hij ontdekt dat Kung Führer Adolf Hitler terug is gekomen door te tijd om hem te vermoorden en de wereld te regeren. Dankzij de nerd van zijn politiebureau wordt hij naar het verleden gehackt om Hitler te vermoorden. Wanneer hij te ver wordt teruggestuurd krijgt hij hulp van onder andere een lazerraptor en een heel gespierde Thor om zijn missie alsnog te volbrengen.

Zoals eerder gezegd was deze afsluiter werkelijk de kers op de taart. Het is een postmoderne mix van een jaren ’80 politieshow en een soort  kungfu manga-turned-videogame verfilmd door Tarantino met stukjes Scandinavische mythologie, Nazi-Duitsland, de prehistorie en Back To The Future. Kung Fury is absurd en overdreven, gevuld met stereotypen en overused tropes, overdreven vechtscenes en onnodige special effects. Met andere woorden: het is een slimme aaneenschakeling van zo veel foute elementen dat het goed wordt.

Alles samen was dit een fijne selectie van kortfilms die elk met een niet voor de hand liggend gevoel voor humor de zaal prikkelde, met resultaten van bulder- tot glimlachjes.

Wie het gemist heeft of het nog eens wilt herbeleven, kan dankzij wat opzoekwerk aan mijn kant Yes, We Love en Kung Fury online bekijken. You’re welcome.

Wat? BlokUUR KULtUUR Comedy Shorts // Waar? PDS // Wanneer? woensdag 20 januari, 21:00 // gratis, zonder reservatie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s