TIP februari // ARTEFACT: Up in the Air

Een nieuw semester vraagt om frisse kunstprojecten en -tentoonstellingen. Is jouw agenda nog geniepig onbeschreven? Wees niet ongerust, want vanaf morgen zullen we in het kader van ARTEFACT samen dromen, omhoog kijken en de hemel verkennen. Dikwijls schouwen we de horizon en projecteren we onze verbeelding op de wolken in de verte. Noteer alvast dat we ons tot en met 21 februari op verscheidene plaatsen in de stad (o.a. STUK, Bibliotheek Tweebronnen en Ladeuzeplein) tussen die wolken zullen bevinden middels een geraffineerde selectie voorstellingen, exposities, concerten en lezingen.

upintheair

Aan de hand van het thema Up in the Air zullen kunstenaars naar onze poëtische, politieke en economische verhouding tot het luchtruim zoeken en nieuwe perspectieven bieden op domeinen zoals telecommunicatie, transport en ecologie. De vereniging van hedendaagse beeldcultuur, actualiteit en maatschappelijke uitdagingen (denk aan het civiel gebruik van drones) maakt dit kunstenfestival ongetwijfeld tot een geslaagd concept.

As a child we have been lying on our back in the grass and spend time looking into the sky. We looked at the clouds, gazed into space and gave room to our fantasies, our dreams, careless of culture, time and place.

Een niet te missen hoogtepunt van Artefact is het Silent Sky Project. De Nederlandse kunstenaar Rob Sweere nodigt je uit om samen in een bijzondere context, namelijk liggend op de rug, naar de hemel te kijken. Met het participatieproject verovert Sweere sinds 2004 de wereld. Op woensdag 10 februari creëert hij in Leuven samen met de deelnemers de unieke gelegenheid om hun plaats op deze wereld op een andere manier te ervaren. Beleef het zelf vanaf 12u00 op het Ladeuzeplein: na een korte inleiding in de Centrale Bibliotheek start de performance (30 minuten) en die wordt gevolgd door een nagesprek bij een warme kop soep. Heb ik al vermeld dat het gratis is? Inschrijven is wel verplicht via ticket@stuk.be. Beelden van voormalige Silent Sky Projects zullen bovendien schitteren in de stad en te bewonderen zijn aan onder andere STUK, OPEK, het Provinciehuis, Bibliotheek Tweebronnen en de Centrale Bibliotheek. Een beeld van deze editie zal binnenkort pronken op het Ladeuzeplein.

How can I study from below that which is above? ― Aristophanes, Clouds

Naast een portie beeldende en opvoerende kunst maakt ook het Artefact music festival zijn opwachting. Maak je klaar voor drie dagen straffe elektronica, atmosferische ambient en hedendaagse klassieke muziek. Dag één presenteert je Powell, Fis en SagatWees. Dag twee staat dan weer in het teken van Samuel Kerridge (presents Fatal Light Attraction), Shapednoise en Kiss The Anus of a Black Cat en op de derde dag hoor je William Basinski, Amatorski, John Bence, Ansatz der Maschine, Rafael Anton Irisarri en Christina Vantzou. Het muziekfestival sluit ten slotte af met een afterparty verzorgd door Kassett, FilosofischeStilte en Nosedrip. Dans mee op de hipste muziekgenres van het moment en warm je alvast op door de voorsmaakjes op de website.

Ik heb slechts een tipje van de sluier opgelicht. Artefact heeft evenwel véél meer te bieden, maar laat me nu net graag jouw nieuwsgierigheid prikkelen. Kom alles zelf ontdekken en ervaren en laat je door video-installaties, interessante lezingen, dronewetenschappers en zoveel meer leiden naar de wolken en de wereld van ‘het mogelijke’. Bezoek de website van Artefact voor het volledige programma, voorproefjes en meer informatie.

En als je me zoekt, ik ben in de wolken (Loesje).

Wat? Artefact kunsten- en muziekfestival // Wanneer? Dinsdag 9 februari t.e.m. zondag 21 februari // Waar? STUK, Bibliotheek Tweebronnen, Ladeuzeplein en andere plaatsen // Openingsuren? Woensdag t.e.m. zaterdag 14u00 – 22u00 en zondag t.e.m. dinsdag 14u00 – 19u00 // Kostprijs? Contacteer STUK (www.stuk.be | 016 320 320 | ticket@stuk.be); korting met je cultuurkaart!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s