SCHWOB: de mooiste vergeten klassiekers

Op een uitgelaten donderdagavond gaan échte rebelse studenten naar een literair evenement: SCHWOB. Ik hoor u zich terecht afvragen wat dat inhoudt. Schwob is een organisatie die wordt gesteund door het Nederlands Letterenfonds. Het gaat op zoek naar anderstalige literaire pareltjes die in vergetelheid zijn geraakt en organiseert onder andere literaire avonden. Boekhandel Boekarest was de uitgelezen plaats voor de eerste van drie SCHWOB-avonden in Vlaanderen, waarbij drie ambassadeurs hun favoriete vergeten klassiekers komen voorstellen en promoten. Weinig tot geen (literatuur)studenten vonden echter hun weg tot de boekenwinkel. Jammer, en dus is de tijd rijp voor een verslagje van die gezellige avond tussen de boeken.

DSC_7902-7b

© Charlotte Knapen

Schwob gaat op zoek naar twintigste-eeuwse boeken in vreemde talen om die naar het Nederlands te vertalen en te verspreiden onder het Belgische en Nederlandse publiek. Over heel de wereld vergaart het indringende, meeslepende, opwindende en verslavende boeken die mensen aanspreken of hun kijk op de dingen veranderen. Die verborgen must-reads zijn dus het hoofdingrediënt van de SCHWOB-avond. De naam Schwob is overigens adequaat uitgekozen, want die verwijst naar de auteur Marcel Schwob (1867-1905), een Frans schrijver en vertaler. Hij introduceerde auteurs als Oscar Wilde in Frankrijk, was overal in de literatuur aanwezig, maar is niettemin steeds op de achtergrond gebleven.

Maartje van Boekarest leidde de avond in met een grappige anekdote. De bananenkokossoep die zij graag maakt, illustreert waar Schwob voor staat: het is ietwat vreemd, afschrikwekkend, maar bovenal ondergewaardeerd. Drie ambassadeurs waren dan ook aanwezig om hun petekindjes te patroneren: (lachende) filosoof Marnix Verplancke, die “De wachttoren” van Elizabeth Harrower presenteert; journaliste Katrien Steyaert, die ambassadrice is van Angela Carters “Het nichtje van de poppenspeler” en auteur en columnist Fikry El Azzouzi die “Gezichten” (en ook “Hongerjaren”) van Mohamed Choukri op de literaire kaart brengt. Met een overtuigend enthousiasme en een aanstekelijke passie maken zij duidelijk waarom we ‘hun’ boeken moeten ontdekken en lezen zij vervolgens fragmenten voor. Op het einde van de avond praten we over en tussen de boeken na met een glaasje cava.

DSC_7896-1b

Hieronder lees je meer informatie over de auteurs en de korte inhoud van de drie voorgestelde boeken. Is jouw nieuwsgierigheid geprikkeld? Breng dan zeker een bezoekje aan boekenwinkel Boekarest of ontdek de zes andere “vergeten” boeken op de website van Schwob om ze van nu af aan te onthouden…

De wachttoren van Elizabeth Harrower (Australië, 1928) is een psychologische roman over het gevangenschap van een vrouw en haar dochters bij een man. Een verhaal over eenzaamheid, dat meeslepend is en je volledig opslorpt, maar je bij wijlen ook doet lachen. Harrower is een van de grote naoorlogse Australische schrijvers en als een ‘subtiele psychologe’ houdt ze je van het begin tot het einde in haar greep.

De zussen Laura en Clare verliezen hun vader en worden door hun moeder in de steek gelaten. Laura’s werkgever Felix werpt zich op als hun redder. Hij is zelfs bereid met Laura te trouwen, als zij hem hebben wil. Beetje bij beetje laten de twee zussen zich meezuigen in zijn obsessies, zijn wreedheid en zijn dwingelandij, terwijl op de achtergrond de Tweede Wereldoorlog woedt. Harrowers beschrijving van Clares worsteling om zichzelf overeind te houden, is briljant en aangrijpend.

Mohamed Choukri (Marokko, 1935-2003) is de belangrijkste Marokkaanse schrijver. In zijn Gezichten wordt de taal van de straat gesproken, de taal van Tanger. Het is een rauw, hard en erotisch verhaal dat de reis en zoektocht naar droog brood in Tanger verhaalt. Het einde van het boek verrast je met poëtische passages.

Choukri portretteert stadsgenoten die een blijvende indruk op hem hebben gemaakt. We ontmoeten het fijngevoelige barmeisje Fati, dat leeft langs lijnen van de literatuur en een voorliefde heeft voor Camus, de jonge Allaal die besluit zijn invalide vader in bad te bevredigen omdat hij anders misschien zal willen hertrouwen, en Hammadi de gokker, die bij voorkeur speelt met denkbeeldige tegenstanders. Via hun levens wordt de lezer meegenomen in de wonderlijke, soms harde, soms vertederende wereld van de schrijver. Want Gezichten is ook het zelfportret van een man die houvast nodig heeft.

Het nichtje van de poppenspeler van Angela Carter (Engeland, 1940-1992) is een op het eerste zicht weinig aantrekkelijk boek met een bestofte titel – het originele The Magic Toyshop spreekt dan ook meer tot de verbeelding. Dat vooroordeel stemt echter niet overeen met de schrijfster die een van de fantasierijkste en origineelste auteurs is van de twintigste eeuw. De eigenzinnige Carter maakt in haar eigen stijl, die zowel burlesk als elegant en geloofwaardig is, het onwaarschijnlijke waarschijnlijk. Haar typische fascinatie voor sprookjes komt ook tot uiting in deze coming of age.

Na de dood van haar rijke ouders verhuist de vijftienjarige Melanie naar een onbekende oom in Londen. Hij maakt speelgoed, maar is een despoot. Zijn Ierse vrouw en haar twee inwonende broers zien er verwaarloosd uit. Eens per maand organiseert de oom een toneelstuk in de kelder, met levensgrote en griezelig echte poppen. Melanie moet uiteindelijk meespelen en wel als Leda in ‘Leda en de zwaan’. Maar de zaken nemen een andere wending dan ieder had kunnen voorzien en het zwarte sprookje ontpopt zich tot een onverwachte liefdesgeschiedenis.

Wat? SCHWOB-avond // Wanneer? Donderdag 18 februari om 20u00 // Waar? Boekhandel Boekarest, Monseigneur Ladeuzeplein 12, 3000 Leuven // Inkom? 5 euro (in mindering bij aankoop)

Advertenties

4 gedachtes over “SCHWOB: de mooiste vergeten klassiekers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s