(film)TIPs van de week

Week drie van het nieuwe semester komt tot zijn einde en brengt mij eindelijk terug naar onze CLUB KULtuur-blog met filmtips en recensies. Hoera! Bij deze enkele last minutes en een fijne, zij het heel random (laten we het eclectisch noemen) selectie van films die de komende weken te zien zijn in ZED.

Mediterranea

Deze maakt deel uit van het Cinema Italiano programma van Cinema ZED waarin, u kan het al raden, een selectie van bijzondere Italiaanse films in de kijker gezet worden. In Mediterranea toont regisseur Jonas Carpignano echter geen typisch Italiaans perspectief op het laars-vormige land, maar dat van immigranten Ayiva en Abas. De vrienden komen oorspronkelijk uit Burkina Faso, maar zijn gevlucht vanwege de daar alomtegenwoordige armoede waarin ook zij zich bevonden. Aangekomen in het zuiden van Italië gaan hun levens verschillende kanten uit. Deze premisse, die overigens gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, doet denken aan No Man is an Island, een documentaire die eerder in ZED vertoond werd. Ook hier raad ik aan om de aangrijpende trailer te bekijken en verder voor zich te laten spreken.

Voor wie houdt van: actuele thema’s in een straffe cinematografie, krachtige vertolkingen van nieuwkomers in de filmwereld, Italiaanse bambino’s, een genuanceerde beeldvorming van zij die vluchten.

Wat? Mediterranea // Waar? Cinema ZED // Wanneer? 27, 28 en 29 februari, op verschillende tijdstippen // Prijs: 7,5 euro, 6 euro voor late avondvoorstellingen of met cultuurkaart

Achter de Wolken

Waarschijnlijk heb je van deze recente Belgische film al gehoord, al dan niet in de context van het theater. Achter de Wolken is namelijk gebaseerd op een succesvolle theatervoorstelling van dezelfde naam, geschreven door Michaël De Cock voor Jo De Meyere en Chris Lomme. De twee acteurs nemen ook in deze verfilming van Cecilia Verheyden de rollen van Gerard en Emma op zich. Op de begrafenis van Emma’s man duikt Gerard voor het eerst op in veertig jaar. Dit doet veel bewegen in Emma, die vastzit tussen gevoelens van rouw en trouw voor haar man en een herboren jeugdliefde voor Gerard.

Voor wie houdt van: films van bij ons, theater-goes-cinema zoals bij het succes genaamd The Broken Circle Breakdown, lovers op leeftijd, eerste en laatste liefdes.

Wat? Achter de Wolken // Waar? Cinema ZED // Wanneer? 27 en 29 februari, 1, 2, 4, 5, 6, 7 en 8 maart, op verschillende tijdstippen // Prijs: 7,5 euro, 6 euro voor late avondvoorstellingen of met cultuurkaart

Steve Jobs

steve

Een biopic over Steve Jobs, geschreven door Aaron Sorkin (The West Wing, The Social Network, The Newsroom), gefilmd door Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire, 127 Hours) en vertolkt door Michael Fassbender, Kate Winslet en Seth Rogen. Moet ik nog meer zeggen? Ik hoop van niet. Bestel maar gewoon dat kaartje.

Voor wie houdt van: de vlijmscherpe dialogen van Sorkin, één of meerdere van de eerder genoemde films en series, de Oscar-genomineerde Mike en Kate, Seth Rogen in een serieus jasje, overpriced media (#sorrynotsorry Steve).

Wat? Steve Jobs // Waar? Cinema ZED // Wanneer? 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 11 maart, op verschillende tijdstippen // Prijs: 7,5 euro, 6 euro voor late avondvoorstellingen of met cultuurkaart

The Assassin

assassin

The Assassin speelt zich af in China, tijdens de Middeleeuwen en is los gebaseerd op een krijgsverhaal uit de negende eeuw. Het gaat over Nie Yinniang, een meisje dat ontvoerd wordt met als doel haar te veranderen in een getrainde moordenaar die corrupte politici kan uitschakelen. Om Nie Yinniang’s toewijding te testen zendt meesteres Jiaxin haar na 13 jaar terug naar haar thuisstreek. Ze krijgt de opdracht om een gouverneur om te brengen, die de man blijkt te zijn aan we ze als kind beloofd was. The Assassin werd prachtig in beeld gebracht door de Taiwanese Hou Hsiao-Hsien, die in Cannes de prijs won voor Beste Regisseur en bijzonder lovende recensies kreeg.

Voor wie houdt van: Chinese, en bij uitbreiding, Oost-Aziatische vertellingen en verfilmingen, verfijnde martial arts van het niet-Jackie Chan kaliber, sferische en poëtische films, letterlijk en figuurlijk sterke vrouwen.

Wat? The Assassin // Waar? Cinema ZED // Wanneer? 3, 8, 10, 11, 12, 13 en 14 maart, op verschillende tijdstippen // Prijs: 7,5 euro, 6 euro voor late avondvoorstellingen of met cultuurkaart

Last Minute

Voor de snelle beslissers (of gewoon de lekker spontane studenten onder ons) zijn er de komende dagen nog een paar laatste vertoningen die niet te missen zijn. Zo is er 8 ½ van Fellini, een ware klassieker uit 1963 met Marcello Mastroianni en Claudia Cardinale. En een Franse coming of age film Le Nouveau, over een verlegen nieuwkomer in een Parijse middelbare school.

 

Daarnaast is er voor de liefhebbers A Film about Coffee over hoe het perfecte kopje koffie tot stand komt. In samenwerking met MOK Specialty Coffee Roastery & Bar (die zelf hopen ervaring hebben met de zoektocht naar de ultieme brew) wordt de documentaire aangevuld door een coffee tasting in het STUKcafé.

En natuurlijk worden volgens ZED traditie de nominaties voor de Oscar voor Best Short Film geprojecteerd. Met alle #OscarsSoWhite controverse is het misschien toch het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en je eigen oordeel te vellen. Kom dus de avond zelf of the day after het werk van de heren Khalil, Dupont, Hughes, Vollrath, Donoghue en Cleary bewonderen bij ZED’s Oscar Shorts 2016.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s