TIP van de week // Ithaka

Tien jaren waren verstreken toen Odysseus na de Trojaanse Oorlog zijn thuiseiland Ithaka bereikte. Op het gelijknamig beeldend kunstenfestival hebben we gelukkig maar één jaar moeten wachten. Ithaka, een realisatie van LOKO Cultuur, trekt dit jaar voor zijn 24ste editie wederom kunstenaars, kunstliefhebbers en nieuwsgierigen aan. Het kunstenfestival zal neerstrijken op de as van de Kapucijnenvoer en de Minderbroederstraat, meer bepaald in de voormalige stedelijke meisjesschool, het Sint-Agnesinstituut, het Anatomisch Theater en de stedelijke Kruidtuin. Van dinsdag 8 maart tot en met zondag 13 maart zullen die historische gebouwen opleven door een frisse dosis kunst en creativiteit.

12687847_1080988878599547_8562828788282843027_n

Een historisch decor, jong artistiek talent, geëngageerde studenten en vrijwilligers, gratis beeldende kunst en optredens: dat vat Ithaka beknopt samen. Op de fraaie flyer pronken de namen van vijftien kunstenaars: Amber De Saeger, Aron Wouters, tBEDRIJF, Brecht Heytens, Jasper Van Loon, Jolien De Roo, Kathi Seebeck, Kevin Collaer, Laure Forêt, Matthias De Vriendt, Melvin Pattyn, Rishin Singh, Tja Ling Hu, Waldorf Claw en Winne Lievens. De kans is reëel dat maar weinig van bovenstaande namen je bekend voorkomen. Ithaka biedt dan ook jonge (beginnende) kunstenaars de gelegenheid ervaring op te doen in de kunstsector en hun kunstwerken tentoon te stellen voor een groot publiek.

Elke Ithaka-dag draagt zijn eigen artistiek jasje. Dinsdag luisteren we naar jazz van 2 Times Nothing en jammen we met MINT. Woensdag staat dan weer in het teken van design, mode en poëzie (met Camping Ithaka, een modeshow en poëzieavond met Stadswacht). Donderdag prikkelen muziek en beeld de oren en ogen (Bring Your Own Beamer, Cordyceps, Stane, Evillookingbird, Redwood, Sokoto) en vrijdag is het international day, gevuld met workshops (o.a. lightpainting photography) en muzikale performances (Sperwer, Citizens en Schwarzwald).

Ook in het weekend staat Ithaka niet stil: zaterdag kunnen kinderen zich uitleven tijdens de workshop mini-expo (want jong geleerd is oud gedaan) en zondag mijmeren we over al het voorgaande tijdens de koffie- en taartnamiddag. Afsluiten doen we ten slotte in (eigen) stijl op de Anything but Clothes Party. Laat die mainstream kledingstukken in de kast liggen en vertaal je creativiteit naar een opvallende outfit! De gift shop en gezellige bar zijn overigens de hele week trouw aanwezig en het enthousiaste team van Ithaka vertelt je tijdens (gratis!) rondleidingen graag de verhalen achter de kunstwerken en gebouwen.

Voor meer informatie (o.a. het programma, de kunstenaars en locatie) kan je een bezoek brengen aan de website. Volg Ithaka ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Wat? Ithaka kunstenfestival // Wanneer? Dinsdag 8 maart t.e.m. zondag 13 maart // Openingsuren? Van 17u tot 00u tijdens de weekdagen, van 15u tot 00u op woensdag en van 13u tot 00u tijdens het weekend // Waar? Op de as van de Kapucijnenvoer en de Minderbroederstraat // Waarom? Prikkelende kunst van jong talent in een inspirerende omgeving. Oh, én de toegang is GRATIS!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s