TIP van de week: Afrika Filmfestival

Bij deze een reminder om zeker de twintigste editie van het Afrika Filmfestival niet te missen! Voor zij die het nog niet kennen: verschillende culturele instituties brengen jaarlijks de beste films uit en over Afrika samen met omkadering in de vorm van public talks, concerten en awards in een festival van iets meer dan twee weken, verspreid over België. In ons studentenstadje zijn we gezegend met het grootste aantal vertoningen, dus bekijk zeker eens de programmatie van de diverse selectie films die in Kinepolis, Cinema ZED, Pangaea, ABVV, het Provinciehuis en Museum M geprojecteerd worden.

De films van deze editie zijn volgens gewoonte bijzonder divers, net als het continent waarnaar het verwijst. Binnen de vier categorieën Fictie, Documentaire, Kortfilm en Animatie vinden we films uit verschillende Afrikaanse landen (en enkele uit Europa en de VS) en van makers van uiteenlopende origine. De thema’s van de werken zijn even verscheiden, zoals de relatie tussen mens en natuur (Lamb, Rumeurs du lac), tradities (Les fiancés d’Imilchil), emigratie (Red Leaves, Simshar, Beautiful Tree Severed Roots), vrouwenemancipatie en feminisme (Much Loved, L’homme qui répare les femmes, Dark Girls, La révolution des femmes), armoede en slavernij (Barakeden), een heden en/of verleden van oorlog (Mona, Les hommes d’argile, L’oeil du cyclone, Umudugudu!), de kracht van kunst voor een gemeenschap (Intore, Beats of the Antonov, La Belle at the Movies) en bekende Afrikaanse performers (L’Africain qui voulait voler, Abeti Masikini: le combat d’une femme, Sembene!).

Het programma brengt ons een groot aantal films die genomineerd en geprezen werden door belangrijke jury’s (denk aan Cannes en Venetië) en zowel verschillende premières, waaronder wereldpremière in aanwezigheid van de het filmteam (Mona), als enkele films die het eerder al goed deden in ZED (Mediterranea, Much Loved) en wat oudere toppers (Satchmo, Intouchables).

Verder is er ook een cross-over met Leuven Jazz dat, zoals Maarten eerder berichtte, morgen van start gaat en onze stad negen dagen scattend in de ban houdt. Aangezien deze muziekvorm haar oorsprong kent in de Afrikaanse muziektradities die door slaven overgebracht werden naar de VS, worden er dit weekend in ZED ook twee documentaires afgespeeld over de invloedrijke Afrikaans-Amerikaanse jazzmuzikanten Clark Terry en Louis Armstrong, respectievelijk Keep on Keepin’ on en Satchmo: The Life of Louis Armstrong.

Dit alles wordt aangevuld door extra’s zoals gesprekken over post-kolonialisme, het zwarte lichaam in hedendaagse cultuur, Afrika in België (met Ronny Mosuse), een Ethiopische cultuurshow, een modeshow, concerten in STUK, Mamboz Bar en Het Depot en een tentoonstelling in de centrale bibliotheek van de KULeuven.

Neem dus een kijkje op de website, wakker die nieuwsgierigheid aan en plan de volgende 15 dagen vol met (gratis) Afrikaanse films en kortfilms! Onze Hanne gaat alvast eens proeven en recenseert er binnenkort dus één van.

Wat? Afrika Filmfestival // Waar? Kinepolis, Cinema ZED, Pangaea, ABVV, het Provinciehuis en Museum M // Wanneer? vrijdag 11 tot zaterdag 26 maart 2016// Prijs: Kinepolis: €7,5/5/4/3 (standaard/student/cultuurkaart/jeugdvertoning) – Cinema ZED: €7,5/6 (standaard/reductie) – Pangaea, ABVV, Provinciehuis, Museum M: gratis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s