Neve & Typhoon

Erg veel woorden kan ik hier eigenlijk niet aan kwijt. De combinatie Neve/Typhoon is er gewoon eentje om duimen en vingers van af te likken. Als je zo goed op elkaar bent ingespeeld en dat overbrengt met zoveel gevoel en respect voor elkaar, dan weet je dat je goede optredens brengt. Heel ontspannen en goedlachs zetten beide heren een huzarenstukje neer. Niet alleen dat fraaie pianospel, maar zeker de woorden en de verhalen van Typhoon zullen mij nog lang bijblijven. Je moest er bij zijn om de magie volledig te begrijpen, maar hieronder een poging om u terug te brengen naar zondagavond 20 maart te Schouwburg Leuven.

1933334_1129893277034368_6844283680237795983_o

© Maarten Geukens – Neve & Typhoon in Oostende op 17/03/2016

 

Jef Neve is een 39-jarig Vlaams pianofenomeen. Hij studeerde aan het Leuvense Lemmensinstituut en behaalde daar het diploma van Meester in de muziek met optie jazz. Hij speelde al samen met Dirk Brossé, Gabriel Rios, Noémie Wolfs, The Common Linnets, Sam Sparro en Daan en staat nu dus ter begeleiding van Typhoon. Diezelfde Typhoon (pseudoniem voor Glenn de Randamie) is een Nederlandse dertiger die bekendheid verwierf met zijn rap/zang. Soms spoken word, soms snelle rap, maar altijd rakend en eerlijk over zichzelf. Zet deze twee mannen samen op een podium en je krijgt een concert vol wijsheden, humor en magische klanken.

Wie z’n ogen open heeft, ziet de wereld.
Beginnen doen de mannen elk apart met hun eigen specialiteit. Eerst Neve met een rustige pianosolo om gemoedelijk te beginnen, dan Typhoon met zijn herhalende woorden die uiteindelijk een verhaal vormen. Aanvankelijk was het toch een beetje bang afwachten hoe dat prachtige pianospel ooit zou kunnen passen op rap. Maar na een tijdje vinden de twee elkaar en doen ze die aparte dingen gewoon moeiteloos samen. En het kli(n)kt. Neve ter begeleiding, met heel veel gevoel, op de woorden die Glenn de Randamie in zijn microfoon verkondigt. Zo gaat het wel een tijdje door, tot de zaal even wordt opgeschrikt door een -naar alle waarschijnlijkheid- zatte Hollander die zichzelf belangrijk genoeg vindt om het concert te verstoren. De twee protagonisten laten het niet aan hun hart komen en spelen gewoon rustig verder. Typhoon lacht het op zijn manier weg en zingt puur geïmproviseerd over de chaos die er even heerste. Het publiek kan het wel appreciëren en applaudisseert het voorval weg.

Wie z’n hart open heeft, ziet het allemaal.
Op sommige momenten brengt Typhoon snelle rap, waar eigenlijk niet veel valt uit te halen, maar meestal krijgen we gewoon rustig verhaaltjes te horen over hoe hij bijvoorbeeld Jef Neve leerde kennen en hoe ze zo op het idee zijn gekomen een jazzproject op te starten. Of toen hij naar Australië ging, zichzelf surfer waande en toen in contact kwam met een haai. Of de ouders van een gestorven kind die ooit naar hem toekwamen en hem een gedicht van slechts vier zinnen opzegden. Maar die vier zinnen waren o zo rakend, inspirerend en nooit te vergeten. Kijk Liefde.

Laat je niet afleiden door concepten.
Na zo’n half uur beginnen mijn ogen het gebeuren op het podium wat gezien te hebben en ik kijk wat rond in de zaal. Ik kom tot de conclusie dat de Schouwburg toch wel dé perfecte locatie is voor een concert als dit. Na even afgeleid te zijn door de pracht van deze zaal, focus ik verder op de woorden van Typhoon en het pianospel van Neve. De Nederlander vraagt ons om het woord ‘nooit’ te scanderen wanneer hij ons teken geeft en het resultaat is een mooie wisselwerking tussen publiek en artiest. De interactie met ons is uitstekend, vooral ook omdat je gewoon het gevoel hebt dat er met ons wordt gepraat. Niet zomaar wat ingestudeerde woorden die achter elkaar worden gezegd, nee. Het is een soort monoloog die kracht krijgt door het perfect begeleiden van Jef Neve. En die monoloog snijdt allerhande topics aan. Liefde, uiteraard, maar ook het lot, activisme, Afrika en het zoeken naar jezelf.

Kijk Liefde.
Vier zinnen, maar toch zo rakend. En dan vooral die twee laatste woorden, zoals Typhoon ons benadrukt op het belang dat hij hecht aan het gedicht dat een overleden jongeman schreef. Kijk Liefde… Een gedicht dat ik na vanavond ook nooit meer zal vergeten. Net zoals de humor vanavond, waarmee de sereniteit werd gecompenseerd met een lach. En die sereniteit, waarmee werd gespeeld door woorden. En die woorden, die herhaald en herhaald werden en zo op ons netvlies terecht kwamen.

Uiteindelijk kon ik er dus toch wel wat woorden aan kwijt, maar dat komt omdat het echt gewoon goed was. Of om het met de woorden van Typhoon te zeggen: zooo lekker!

Wat? Concert Neve & Typhoon // Wanneer? zondag 20 maart 2016 // Waar? 30cc/Schouwburg // Waarom? Afsluiter van Leuven Jazz 2016 // Prijs? 8 euro met cultuurkaart // Met heel veel dank aan het gelegenheidspersoneel in de Schouwburg

 

Advertenties

Een gedachte over “Neve & Typhoon

  1. Pingback: Stef Bos, ik hou steeds meer van jou | CLUB KULtuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s