Eefje de Visser schijnt het nachtlicht

“Gisterenavond was even als voordat ik jou kende los van iedereen. En in de laatste trein terug dacht ik daar aan.” Met Wakker, het eerste nummer van het concert, imponeert Eefje de Visser vanaf de eerste seconde haar Leuvense publiek. We staan stil en luisteren geïntrigeerd naar wat de Nederlandse ons wil vertellen. Onmiddellijk staat vast dat deze avond te snel voorbij zal gaan. Ik wilde me dus volledig onderdompelen in de muziek en sfeer, en nam geen foto’s, geen notities. Louter de herinneringen aan die mooie avond zijn naar dit bericht vertaald.

“Je sluit je af en verzwijgt luidruchtig was je mist.” (Jong)

Eefje de Visser en haar begeleidende band stellen vanavond hun meest recente album, Nachtlicht, voor. We geven toe dat we al lange tijd grote bewonderaars zijn van Eefjes muziek en dachten dat we nooit kritiek zouden kunnen leveren. Nadien beseffen we dat het concert die veronderstelling alleen maar meer heeft bevestigd – en gaan we naar huis met een CD en poster. Als haar album op Spotify een vinylplaat was, was ze al grijs gedraaid. Het concert overtreft bovendien ieders verwachtingen: live is Nachtlicht nog zo veel schoner, puurder, magischer. Eefje staat er hernieuwd, meer volwassen en  met elektronische achterban. Ze heeft kennelijk afstand genomen van haar vorige albums, De Koek (2011) en Het Is (2013). Geen meisje met gitaar, maar een jonge vrouw met vierkoppige band staat op het podium.

Alles vertrekt vanuit een intieme, ontspannen sfeer. Het zwarte doek blijft dan ook op vraag van Eefje voor de zetels in de concertzaal hangen. Voorprogramma LUWTEN – eveneens afkomstig uit Nederland – stuurt ons al naar het juiste pad. Geen origineel stemgeluid, maar lieflijke song- en bindteksten maken een “oh” los bij het publiek. De toon is gezet en elegante Eefje doet haar intrede in een – het moet gezegd worden – prachtige jurk. (Die is wel erg kort, maar we horen de mannen op de front row daar niet over klagen). We krijgen internationaal geïnspireerde indiepop en poëtische teksten in het Nederlands van een modern geworden, evenwel herkenbaar gebleven band.

“Soms kijk ik om naar de Noordzee en dan duik ik kopje onder,
zo het zand uit m’n haar onder water, daar waar ik mezelf niet hoor.” (Scheef)

Het klinkt vertrouwd, maar toch anders door vollere muziek, meer energie en meer synths. Die laatste voeren ons samen met beats en live drums doorheen het hele concert en voornamelijk onder en boven het water van het inmiddels populaire Scheef. Enkele nummers van de oude albums passeren ook de revue, zoals Trein en De Bedoeling. Die steken in een nieuw jasje en zijn minder herkenbaar. De folkinvloed is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een dubstep-baslijntje, evenwel zonder dat de essentie verloren is gegaan. Ondanks de grotere dosis energie in Eefjes nieuwe album, blijft de muziek toch haar lieflijke charme behouden.

Tussendoor brengt Eefje het intieme Wel, kwetsbaar en onder één spot, en bewijst ze dat ze nog steeds de zangeres is die ze was. Persoonlijke teksten en elektronische muziek doen ons nadien melancholisch wegdromen. Net als de muziek zelf is de performance overigens gevarieerd. Eefje en haar bandleden sluiten bijvoorbeeld tezamen zingend – en enkel onder begeleiding van Eefjes gitaar – af met het speelse Nee joh.

“Als ik naar je toe kom of, als je naar me toe komt of, als we naar elkaar toe gaan. Ik ben bang dat ik dan mijn mond houd, of voorbijpraat, ja echt, ja hm…” (Nee Joh)

We hebben haar al eerder live gehoord, maar Eefje is vandaag ouder, beter en blijft niettemin steeds herkenbaar. Achter de eenvoudige, korte titels die uit het taalboek van een zevenjarige lijken geplukt, schuilen volwassen en melancholische teksten die onze moedertaal alle eer aandoen. Frisse muziek en meanderende zang begeleiden die teksten, en raadselachtige synths sturen het hele concert, met hier een daar een donkere golf. Toch brengen Eefje en haar band ons steeds terug naar de vertrouwde haven.

We voelen meermaals een glimlach op ons gezicht. Wonderschoon is dit.

Wat? Concert Eefje de Visser + LUWTEN // Wanneer? Donderdag 24 maart, 20 uur // Waar? Het Depot, Leuven // Kostprijs? Cultuurkaart KU Leuven: €10 – €12 / €12 – €15

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s