UUR KULtUUR Stand-up Comedy

Afgelopen woensdagavond werd PDS voor eens vrijwillig bevolkt door studenten dank zij UUR KULtUUR Stand-up Comedy. In gedimd licht nam een mix van Belgische en internationale studenten dankbaar plaats voor humor die wat hoger ligt dan het niveau van de gemiddelde prof die zichzelf wel geestig vindt.

Jammer genoeg was de eigenlijke headliner Shazia Mirza afwezig. Deze Britse moslima van Pakistaanse afkomst deed eerder al stof opwaaien met haar materiaal over 9/11. Nu toert ze rond met The Kardashians Made Me Do It, een show over wat ze de One Direction van islam noemt: ISIS. Wat welkome pit dus, in een tijd die velen vooral als zuur en bitter ervaren.

Maar zelfs zonder Mirza’s scherpe materiaal werd er gelachen. Het publiek werd opgewarmd door de enthousiaste Amerikaanse, Jovanka Steele. Steele, die ondertussen al enkele jaren hier woont en overigens niet écht roze haar heeft, leek ons graag haar integratie in België te willen bewijzen. Ze demonstreerde haar Nederlands met een zwaar Amerikaans accent en grapte over onze vreemde kusgewoonten en de rare bierpraktijken van Westvleteren. Hoewel de onverstaanbaarheid van West-Vlamingen altijd geestig zal blijven, bleef Steele wat te veel in de Belgische stereotypen hangen. Soms was het te gemakkelijk en zelfs op het voor de hand liggende af.

Andy Valvur, een naar Duitsland uitgeweken Amerikaan, heeft een achtergrond in Internationale Relaties en speelde dus ook met culturele stereotypen, maar dan op een eerder politieke manier. Hij begon met een voor een Amerikaanse politieke komiek quasi-verplicht stuk over de presidentiele verkiezingen en Trump, die hij een punchline op zichzelf noemde. Het hoogtepunt van zijn segment was echter zijn uiteenzetting van Europa als een familie. Van Frankrijk en Duitsland als de liefhebbende moeder en strenge vader, over Groot-Brittannië, de vreemde tante die op zolder woont en zichzelf van adel waant, tot uiteindelijk België: de schizofrene broer.

nickhires5.jpg

De hoofd act werd verzorgd door Nick Revell, een doorwinterde Brit die zich specialiseert in satire en bleek het meest gevat of witty van de avond. Ook hij waagde zich aan culturele stereotypie, maar hij hield zich vooral bij de gekende self-depricating humor over de Britten. Revell’s set legde zich meer toe op satire van the everyday life, dat soms op het politieke, dan weer op het absurde of zelfs het existentiële afging. Een mooi voorbeeld van dat laatste is zijn versie van een klassieke why did the chicken cross the road grap (hier te bekijken). Hij eindigde de avond met een vertaling van the dawn chorus, het vogelgezang in de vroege ochtenduren, waarmee hij zijn vocale kunsten tentoonstelde en aantoonde dat vogeltjes niet zo romantisch zijn als we denken. En hoewel sommige gags hun doel ook misten bij het publiek, zette hij een fijne en gevarieerde mix neer van licht en donker, van innerlijke grinnik en schaterlach.

Al bij al een gezellige comedy avond waarop Shazia Mirza misschien een beetje gemist werd, maar er aan gelach zeker niet ontbrak.

 

Wat? UUR KULtUUR Stand-up Comedy // Waar? Pieter De Somer Auditorium // Wanneer? woensdag 20 april, 21:00 // Prijs: 10 euro, gratis met cultuurkaart

De volgende UUR KULtUUR is meteen SlotUUR KULtUUR met Los Callejeros op 11 mei, om 21:00.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s