IFTf: Babylon speelt Orestes

Krantenartikelen met Salah Abdeslam en IS in de hoofdrol omhullen de deuren van De Koelisse en leiden ons naar binnen. Nog voor het toneelstuk is aangevat, hebben we stof om over te reflecteren. Is Orestes’ moord gerechtvaardigd? Heeft de mens het recht om een moordenaar te doden? Die vraag is niet uit de actualiteit weg te denken en daarvan is ook het Babylontoneel (Taal- en Letterkunde) zich bewust.

DSC_7982-4b-2

Drie actrices liggen bewegingloos en in schaarse kledij neer op het podium. Een rijtje bijeengesprokkelde Griekse vazen schetst in de achtergrond de context van het toneelstuk en een onheilspellende rode gloed omarmt het geheel. Onze zintuigen zijn alvast geprikkeld. Wanneer die vrouwen in de gedaanten van de drie Furiën schril beginnen lachen en schreeuwen, is de sinistere toon voor deze avond gezet. De bloeddorst en wanhoop van de personages komt ons terstond tegemoet.

Een gezin dat transformeert in een slachthuis: in de klassieke literatuur is het dagelijkse kost. Hugo Claus heeft Euripides’ Griekse tragedie bewerkt en vandaag zet het Babylontoneel de tanden en klauwen in dat verhaal over Orestes, onder de regie van Eva De Vos. Orestes is een van de nakomelingen van de vervloekte koning Atreus. Alles is misgelopen nadat pater familias Agamemnon zijn dochter Iphigeneia had geofferd voor vrede. Dat offer was niet in goede aarde gevallen bij zijn echtgenote Klytaimnestra (Eva De Vos). Integendeel, die beroofde – samen met haar minnaar Aigisthos (Arne Sonck) – haar man van het leven. Aangemoedigd door zijn zus Elektra (Anneleen Laeremans), neemt Orestes (Mathieu Lonbois) vervolgens wraak op zijn moeder Klytaimnestra.

De muziekovergangen mogen wat vlotter verlopen, maar daar luister je snel overheen wanneer je merkt dat deze jonge studenten het beste van henzelf aan je geven. Orestes, moedermoordenaar en wreker, wordt getergd door goden en geweten. Mathieu Lonbois zet die hoofdrol sterk neer. Zonder schools karakter, maar met volwassen expressie neemt hij ons mee in zijn waanzin. Toch blijven we gespaard van moeizame interpretaties en de heldere vertolkingen doen ons ontspannen achteroverleunen. Zijn hallucinaties en wraakgevoelens worden bijvoorbeeld uitgebeeld door de Furiën. Die compenseren het sobere decor door hun opvallend wilde haarbossen en uitgelopen make-up. De verrassende verschijning van de god Apollo (Arne Devyver) zorgt overigens ten gepaste tijde voor een doorbreking van de ernstige toon.

Na de energieke aanhef hangen we aan Elektra’s lippen. In haar prachtig opgevoerde monologen ademt ze een bedrieglijke rust uit over de zaal. Zelfs op haar meest agressieve momenten betoont ze zich als een schijnbaar sympathieke vrouw die ons ongemerkt meesleept in haar heimelijke woede. Ook Menelaos’ (Dimitri De Schutter) expressie is angstaanjagend overtuigend. De kwaadaardige personages dragen donkere kledij en de protagonisten, Orestes en Elektra, stralen in witte hemden. Toch weten we niet zeker of we de lichte of duistere kant van Orestes moeten volgen. Het is namelijk moeilijk om een keuze te maken tussen de personages, aangezien ieder met een oprechte toewijding het publiek van zijn gelijk probeert te overtuigen.

We besluiten dat de puurheid en eenvoud van deze opvoering Claus’ bewerking van het klassieke topstuk alle eer aandoen. Het Babylontoneel benadert de politieke tragedie voorzichtig, (overbodige) experimentele dimensies blijven achterwege en het geheel oogt braaf. Een sterk verhaal vereist naast een goede cast en actuele insteek dan ook geen bonte jas. De frisse opvoering is ook de zichtbare vrucht van een intense samenwerking, en de gebundelde creativiteit en bezielde vertolking maken deze avond bovendien inspirerend en ontspannend. Of zoals het Babylontoneel het zelf zo treffend verwoordt: Moedermoord, incest en schikgodinnen. Meer heeft een mens niet nodig om zijn avond kleur te geven.

Wat? Interfacultair Theatherfestival: Babylon speelt Orestes (bewerking van Hugo Claus) // Waar? De Koelisse, Steengroevenlaan 3, 3001 Heverlee // Wanneer? 25 t.e.m. 28 april 2016 // Kostprijs? €4 (cultuurkaartkorting) – €5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s