Losgaan op Los Callejeros – SlotUUR KULtUUR

Het academiejaar 2015-2016 komt aan z’n einde en daarmee ook het culturele programma, georganiseerd door Dienst Cultuur Leuven. Dit laatste UUR KULtUUR-concert, voor de gelegenheid omgedoopt tot SlotUUR KULtUUR, werd feestelijk verzorgd door Los Callejeros. Nooit eerder zag ik zoveel enthousiast gedans in Het Depot.

los_callejeros_big_29508

Woensdag 11 mei, 21:10. Acht mannen betreden het podium van het Leuvense Depot. Het publiek? Nog geen 50 mensen verspreid over de hele zaal. De opkomst is aanvankelijk niet super, maar dat doet niets af aan de sfeer. De mannen van Los Callejeros laten het alleszins niet aan hun hart komen en beginnen meteen de funky vibes te verspreiden. Moeilijk te beschrijven wat die vibes precies inhouden, maar aanstekelijk is het wel. Misschien dat volgend filmpje het allemaal wat duidelijker maakt.

Een mix van salsa, merengue, cumbia, rumba, reggae, flamenco, latin en swing? Zoiets? Soms zelfs ware rock in een reggaejasje. Dat alles in combinatie met die zwoele Spaanse taal en je hebt een avond met Los Callejeros. En het leek wel of de sfeer van buiten Het Depot te ruiken was want zoals op bovenstaand filmpje te zien is, bleef het niet bij die 50 toeschouwers van in het begin. Beetje bij beetje groeide het publiek in kwantiteit, waardoor de avond steeg in kwaliteit.

De band is afkomstig van Leuven, maar erg veel was daar toch niet van te merken. Behalve dan een nummer waarin ode werd gebracht aan Kessel-Lo. Het was vooral in het Spaans te doen en blijkbaar was de zaal gevuld met mensen die dat taaltje goed onder de knie hadden. De bindteksten werden gelukkig wel vertaald, waardoor ik kon meepikken dat muziek voor zichzelf spreekt en dat het dus makkelijker en leuker communiceren is met klanken dan met taal. Iets wat ik herkende uit het concert van Roberto Fonseca en Fatoumata Diawara. Ook werd gezegd dat we allemaal ons eigen verhaal hebben en dat muziek hetgene is dat onze verhalen verbindt. Toepasselijk, want daarna volgde het nummer ‘Connection’. Mooie quotes waarover nagedacht kon worden tijdens het dansen op die aanstekelijke beats. Of was dat zonder nadenken? Er werd namelijk gedanst zoals ik het nog nooit heb meegemaakt. Diep respect voor de tientallen enthousiastelingen die onuitputbaar losgingen op Los Callejeros en zo de sfeer enorm de hoogte in brachten. Weg met alle schaamte, gewoon yolo en dergelijke!

UUR KULtUUR duurt, zoals de naam vrij hard verklapt, maar een uur en dus sloten de mannen omstreeks half 11 het concert al af. Helaas, want als het van het publiek afhing, mocht dat feestje nog iets langer geduurd hebben. Het cultureel aspect van academiejaar 2015-2016 werd zeer feestelijk afgesloten, hopelijk mag hetzelfde gelden voor het educatief gehalte. Op naar een nieuw UUR KULtUUR-jaar, met meer van dit!

Wat? SlotUUR KULtUUR – concert Los Callejeros // Wanneer? woensdag 11 mei 2016 // Waar? Het Depot Leuven // Prijs? gratis voor cultuurkaarthouders, anderen €10

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s