Leon Bridges maakt van vrijdag de 13e een geluksdag

Wat volgt is het verslag van mijn rollercoaster van emoties. Hoezo? Lees verder! Soulzanger Leon Bridges is een genie, daar bestaat geen twijfel over. Maar support act Ady Suleiman zorgde voor de extra touch waardoor vrijdag 13 mei 2016 voor eeuwig een litteken zal achterlaten op mijn jeugdige ziel. Vrijdag de dertiende, ja, maar ongeluk maakte plaats voor intens innerlijk geluk. Iets waar ik Ady Suleiman, Leon Bridges en Het Depot zeer dankbaar voor ben.

leonbridges

Ady Suleiman begint aan zijn support act. De 23-jarige Brit staat voor de eerste keer op een Belgisch podium en heeft twee voornamelijke hits met ‘State Of Mind en ‘What’s The Score‘. Dat laatste nummer maakte hij trouwens in samenwerking met Joey Bada$$. Meneer Bada$$ is er niet bij vanavond, waardoor de rap wegvalt en het nummer des te mooier is. Vooral qua tekst dan. “And I wait patiently as I wait for you til infinity”, bijvoorbeeld. Suleiman speelt met woorden en de reeds halfvolle zaal is getuige van een stem die hij schijnbaar zo makkelijk beheerst. En ik in het bijzonder ben getuige van een man wiens verhalen bijzonder herkenbaar zijn. Hoe dan ook, meer dan twee gitaren en een stem is er niet nodig om de avond al meteen naar een gigantisch niveau te tillen. En dan hebben we Leon Bridges nog niet eens zien schitteren. Suleiman spreekt alvast de profetische woorden “It’s gonna be sick” uit. Alsof hij een glazen bol had.

13217569_10154272813116349_1411302833676196804_o

Diederik Craps Photography

Diezelfde Leon Bridges stapt het podium op en van het ene moment op het andere bevinden we ons in de jaren ’50, ’60. Niet alleen zijn présence, maar de gehele act zorgt voor heimwee naar een tijd waar ik nooit ben geweest. Velen in de zaal waarschijnlijk wel, hoewel er naast mij een opmerkelijke jongeman enthousiast fan staat te wezen van de genie uit Texas. Echt geweldig om te zien dat Bridges werkelijk íedereen betovert. En na Ady Suleiman, spreekt ook main act Bridges profetische woorden in de vorm van “You ready to party though?”. Met behulp van een saxofonist, drummer, bassist, backing vocalist en twee gitaristen begint Leon Bridges aan een waslijst van zwoele soulnummers die voorafgaan aan classics als ‘Coming Home‘ en ‘River‘. Hoewel het niet bepaald ‘wachten’ is op die twee toppers, want zelfs 14 songs zijn nog te weinig als je naar zulke machtige soulstem kan luisteren.

 

Suleiman zorgde eerder al -en daar ben ik heel eerlijk over- voor een traantje en Leon Bridges doet ook menige pogingen, maar emotie maakt plaats voor geluk. Dat kan ook moeilijk anders als er een onwaarschijnlijke showman op een meter afstand staat te performen dat het geen naam meer heeft. De man entertaint, pleziert en doet nadenken.

You’re the only one that I want, I wanna be around

13064525_10154272825711349_6758423229436729423_o

Felien De Smedt

En na zo’n uurtje is het dan zover. ‘Coming Home‘ wordt ingezet. Het nummer heeft trouwens een videoclip die gerust 50 jaar geleden zou kunnen gemaakt zijn. Maar nu staat Leon Bridges daar líve. Op het podium van Het Depot. Onwaarschijnlijk, want binnen enkele jaren staat deze man aan de absolute top. Onmiddellijk na zijn grootste hit volgt ‘Riveren zo bereikt de avond zijn hoogtepunt. We zijn getuige van prachtige melancholische klanken die een stem uit de duizenden kracht bijzetten. Bridges en zijn gevolg verlaten het podium en komen terug om twee ultieme nummers te spelen. ‘Mississippi Kisses’ is uiteindelijk het allerlaatste dat we van Bridges zullen horen en zo zit het venijn van dit concert ‘m zeker in de staart.

 

Het Depot maakte ons warm voor deze avond met de volgende trigger: “Verwacht u aan een straffe old school soulavond in sixties stijl”. Accurater kon niet. Ik ervoer veel emoties, van het ene uiterste naar het andere. Om uiteindelijk te eindigen met voldoening en genot. En met een herinnering aan een avond zoals je ze niet vaak beleeft. Danku Ady Suleiman, danku Leon Bridges.

De volledige setlist:

Ady Suleiman: Why You Runnin’ Away? / What’s The Score? / So Lost / Wait For You / Need Somebody To Love / Longing For Your Love / Serious / State Of Mind

Leon Bridges: Smooth Sailin’ / Out Of Line / There She Goes / Pull Away / Better Man / Let You Down / Brown Skin Girl / Lisa Sawyer / Lonely Road / Golden Room / Hold On / Flowers / Twistin And Groovin / Shine / Coming Home / River // Pussyfootin / Mississippi Kisses

Wat? concert Leon Bridges // Waar? Het Depot // Wanneer? vrijdag de dertiende (13/05/2016) // Prijs? €22 met KUL-cultuurkaart (anderen €25)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s