Muziekdocumentaires in Cinema ZED

Oktober documentairemaand, moeten ze gedacht hebben in Cinema ZED. Met ‘De Leuvense Scene’, ‘Arno’ en ‘Supersonic’ ben je weer helemaal mee in de muziekwereld van de laatste decennia. Uren documentaireplezier van 1973 tot 2016, in oktober, in Cinema ZED!

docutip

De Leuvense Scene

Ein-de-lijk wat geschiedenis over de muziek die in en rond Leuven werd gemaakt! Want daar bestaan nog maar verdacht weinig documentaires over. Zonde want Leuven speelde eigenlijk een verrassend grote rol in het ontstaan van een nieuw Belgisch muzieklandschap in de jaren 70. Zo hingen Raymond van het Groenewoud, Kris De Bruyne, Big Bill en andere Johan Verminnens vaak aan de toog op de Oude Markt om nieuwe bezettingen samen te stellen, nummers te schrijven of gewoon zichzelf te bezatten zoals dat hoort op de Oude Markt.

De Leuvense Scene  (lees ‘scene’ in het Engels) schetst een uniek beeld van Leuven en zijn muziek in de tijd dat er nog concerten werden gegeven in de alma, Pink Floyd nog gewoon in onze studentenstad optrad en Rock Werchter nog in de chirolokalen van Werchter werd georganiseerd. Originele beelden en hedendaagse getuigenissen brengen je terug naar Leuven in de jaren 70 en óf ik daar toen graag bij was geweest. “Een beetje zoals Belpop eigenlijk, maar dan een zeer lange en enorm trage filmversie. Het duurt lang, maar voor iedereen die een beetje muziekliefhebber is, is het genieten van de eerste tot de laatste seconde”, zoals levende popencyclopedie Jan Delvaux vertelde bij de première in Het Depot op 30 september.

Wat? De Leuvense Scene // Waar? Cinema ZED, Naamsestraat 96 // Prijs? €6 // Duur? 1:45 // Wanneer? 8/10 (20u), 10/10 (22:30), 12/10 (20u), 14/10 (22:30), 16/10 (17:30), 18/10 (17:30) // Info & tickets? Website Cinema ZED, trailer De Leuvense Scene

Arno: Dancing Inside My Head

Ook Arno Hintjens had met TC Matic een aandeel in de Leuvense scene en alleen al daarom is het meer dan terecht dat deze veelbesproken Oostendenaar een documentaire krijgt. Met classics als ‘Les Filles Du Bord De Mer‘, ‘Les Yeux De Ma Mère‘ en natuurlijk ‘Oh La La La‘ verdient Arno een plaatsje in de annalen van de Belgische rockgeschiedenis.

Eindelijk krijgen we een inkijk in het leven van de man, de manier waarop hij te werk gaat en zijn unieke gedachtegangen. Dat kan niet anders dan interessant zijn met zo’n figuur.

Wat? Arno: Dancing Inside My Head // Waar? Cinema ZED, Naamsestraat 96 // Prijs? €7,50 // Duur? 1:20 // Wanneer? 18/10 (20u), 22/10 (22:30), 25/10 (17:30) // Info & tickets? Website Cinema ZED, trailer Arno: dancing In My Head

Supersonic

Over de Britse rockband Oasis is al veel gezegd en geschreven. Vooral dan over de heftige ruzies tussen broers Noel en Liam Gallagher. Maar dat het één der beste rockbands ooit was, verdwijnt daardoor meestal in de schaduw, hoewel beide legendes zelf maar al te goed beseffen dat ze helden waren/zijn. Het is dan ook door hun grote ego dat er nu een wrange nasmaak achterblijft bij de geschiedenis van Oasis. Ach ja, Don’t Look Back In Anger is misschien wel de moraal waarop Liam en Noel wouden anticiperen.

De documentaire Supersonic is niet de eerste over Oasis. Eerder verscheen onder andere ‘Definitely Maybe The Documentary’,  waar ook de focus lag op de uiteindelijke split van de band. Supersonic kan dat natuurlijk niet negeren, maar er is wel meer aandacht voor de positieve spirit die Oasis verspreidde. Het wonderbaarlijke feit dat zowel Liam als Noel Gallagher hun verhaal willen doen en dat er exclusief beeldmateriaal aan te pas komt, maakt van deze documentaire één van de meest entertainende muziekdocu’s ooit gemaakt.

“Oasis was zoals een Ferrari: bloedmooi, rijdt lekker en vliegt af en toe uit de bocht.”

Wat? Supersonic // Waar? Cinema ZED, Naamsestraat 96 // Prijs? €6 // Duur? 2:02 // Wanneer? 28/10 (20u), 29/10 (22:30), 1/11 (22:30) // Info & tickets? Website Cinema ZED, trailer Supersonic

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s